- Sala de premsa
- Notes de premsa
- El Departament de Justícia impulsa la creació del nou Servei d'Orientació Mediadora (SOM)
query_builder 13 gener 2005 15:53
event_note Nota de premsa
Un nou Servei d’Orientació Mediadora, el SOM, es posarà en marxa ben aviat mitjançant la signatura del conveni signat avui, dijous 13 de gener, entre el conseller de Justícia, Josep M. Vallès i els degans dels col·legis d’advocats de Figueres, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sant Feliu del Llobregat, Tarragona, Terrassa, Vic, Mataró i Tortosa.
Aquest nou servei, que s’emmarca dins del Servei d’Orientació Jurídica que gestionen els col·legis d’advocats, pretén facilitar informació al ciutadà sobre la mediació familiar com a mesura de suport a la família i com a mètode de resolució de conflictes. Mitjançant la mediació familiar es pot evitar l’obertura de procediments judicials de caràcter contenciós, posar fi als iniciats o reduir-ne l’abast.
El Servei d’Orientació Mediadora estarà ubicat en les dependències d’atenció al públic del Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) dels diversos col·legis signants. En aquestes dependències, hi haurà un advocat expert en mediació que informarà el ciutadà sobre els supòsits que poden ser reconduïts a mediació familiar, proporcionarà el formulari de sol•licitud i ajudarà a emplenar-lo, es posarà en contacte amb l’altra part implicada en la possible mediació per oferir-li la mateixa informació i ajut i, en el seu cas, trametre ambdues sol·licituds a la seu del Centre de Mediació Familiar de Catalunya corresponent al seu territori.
En rebre aquesta documentació, juntament amb la sol·licitud d’assistència jurídica gratuïta o el seu reconeixement, el Centre de Mediació Familiar de Catalunya designarà el mediador que correspongui, d’acord amb el partit judicial i el torn del registre de mediadors.
Mitjançant el conveni signat, el Departament de Justícia contribueix a les despeses de posada en marxa del SOM amb un total de 3.000 euros per a cada col·legi. Així mateix, el Departament subvencionarà amb 35 euros per atendre les despeses de gestió que genera cadascuna de les peticions de mediació trameses al Centre de Mediació Familiar de Catalunya.
Al final de l’any 2005, el col·legi col·laborador presentarà al Centre de Mediació Familiar de Catalunya una memòria amb les actuacions dutes a terme en el marc del conveni signat.
L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona ja va signar, el passat mes d’octubre de 2004, un conveni de característiques similars per posar en marxa aquest nou servei. En aquest sentit, el Col·legi d’Advocats de Girona preveu sumar-se a la signatura d’aquest conveni el proper mes de juliol.
A banda del conseller i dels degans de cadascun del col·legis d’advocats signants, a l’acte també han assistit, el secretari general del Departament de Justícia, Joan Turró, el director general de Dret i Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz i la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall.
La mediació familiar és una eina complementària la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés. Aquest és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.
La mediació la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú i, d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.