El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Relacions amb l’Administració de Justícia, va destinar l’any 2005 un total d’1.157.121,95 € per subvencionar el funcionament del Servei d’Orientació Jurídica als 14 col•legis d’advocats de Catalunya.

El servei s’ha prestat en més de 26 seus diferents, ubicades als locals judicials o dels col•legis d’advocats, i el nombre total de consultes ateses durant l’any 2005 ha estat de 43.993, total que comporta una disminució global del 16 % en relació amb les consultes de l’any 2004.

Per àmbits jurisdiccionals a què pertanyen les consultes, amb les dades recollides per tots els col•legis, es comprova que la major part corresponen a l’àmbit civil, que concentra més del 50% de les consultes. L’àmbit penal i social originen també un nombre destacat de consultes i, per últim, quant a nombre de consultes, la majoria són de dret mercantil, administratiu, fiscal, estrangeria, etc.

                 

Dins l’àmbit civil destaquen les consultes derivades de l’entorn familiar: separacions, divorcis, adopcions, reclamacions d’aliments, filiació, protecció de menors, que en la majoria de col•legis suposen un percentatge elevat del total de consultes de l’any 2005.

Pel que fa a les característiques del perfil mitjà de l’usuari del SOJ, es tracta d’una persona assalariada, en major proporció del sexe femení i que utilitza habitualment l’idioma castellà.

El Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) facilita gratuïtament als ciutadans que s’hi adrecen, preferentment del mateix partit judicial, una  primera orientació jurídica i també presta la informació necessària per sol•licitar el reconeixement del dret a l’assistència jurídica gratuïta.