El director general de Justícia Juvenil, Josep Font, acompanyat del director del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau i la directora de Planificació i Avaluació del Departament de Salut, Lluïsa de la Puente han presentat aquest matí la jornada El treball en Salut Mental a Justícia Juvenil.

Entre els diversos temes i ponents de la jornada destaca la intervenció del professor de psiquiatria i paido-psiquiatria de l'Hospital de la Vall d'Hebrón, Josep Tomàs que ha parlat de la salut mental dels adolescents i dels joves. A partir d'aquesta conferència s'ha suscitat una reflexió sobre la intervenció professionalitzada en aquesta matèria, donada la importància de la població atesa: els adolescents i joves.

Altres ponències que s’han pronunciat al llarg d’aquesta jornada al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, són: Una aproximació al treball en salut mental a la Justícia Juvenil; Límits i possibilitats de la salut mental a Justícia Juvenil; Estratègies d’intervenció o La cura de la salut mental dels professionals de Justícia Juvenil.

 La salut mental en Justícia Juvenil a Catalunya

La Justícia Juvenil a Catalunya ha experimentat en els darrers cinc anys, una important evolució i canvi que s’explica fonamentalment per l’entrada en vigor el 13 de gener de 2001 de la LO 5/2000 de responsabilitat penal dels menors.

En aquest sentit,els canvis referits als aspectes personals de la població amb la que s’intervé en Justícia Juvenil responen especialment a la major prevalença de problemàtiques relacionades amb els trastorns mentals i el consum de drogues.

Per aquest motiu, els Departaments de Justícia i de Salut, sensibles a aquests increments manifestats de les problemàtiques de Salut Mental i Drogodependències, van signar el 23 de desembre de 2005, un acord de col·laboració per tal d’impulsar un model d’atenció integral en Salut mental i Drogodependències en tots els serveis d’atenció als joves que entren en el circuit de la Justícia Juvenil.

Aquest Acord, preveu una sèrie de línies d’actuació que centralitzen el seu abast en les accions especialitzades de prevenció, atenció específica en el tractament de les problemàtiques de Salut mental, del consum problemàtic de drogues, rehabilitació i reinserció comunitària. D’entre les diverses accions, podem destacar les següents:

- La creació d’una Unitat Terapèutica ubicada al CE “Els Til·lers” de Mollet del Vallès, concebuda com a recurs sanitari especialitzada en salut mental i drogodependències.

Aquesta Unitat Terapèutica dona respostes a la via judicial i a la via professional. La Unitat Terapèutica disposa de 12 llits d’hospitalització i 15 places d’hospital de dia, a més dels programes de rehabilitació i reinserció comunitària.

-Intervenció de forma preventiva durant tota la relació del jove i les seves famílies amb el món de la justícia (fase pre-sentencial i execució de les mesures de medi obert) desenvolupant programes de prevenció de les problemàtiques de Salut Mental, les relacionades amb els consums de drogues i les Drogodependències.

-Implementació de protocols de detecció precoç, orientació i consell especialitzat en matèries referides als consums problemàtics de drogues, les drogodependències i determinades problemàtiques de risc d’evolució en trastorns de salut mental.

- Suport psicoterapèutic especialitzats als joves que ho requereixin o que així ho sol·licitin (en fase pre-sentencial i, posteriorment si és necessari en l’execució de la mesura de medi obert), que hagin comès delictes d’especial transcendència personal i penal (delictes sexuals, violència domèstica, violència en grup juvenil).