El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, van signar el passat mes de maig un Protocol de collaboració en l’àmbit de la mediació familiar per tal d’establir pautes de treball conjunt per donar informació de la mediació familiar als usuaris dels punts de trobada.

Un dels fruits d’aquesta signatura ha estat l’organització de diverses sessions informatives amb la participació de la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall, per tal de facilitar als professionals i als usuaris dels punts de trobada tota la informació i els avantatges de la mediació familiar. En aquestes sessions es coordina, de forma conjunta, el circuit de derivació de casos al Centre de Mediació Familiar de Catalunya i es proveix al personal tècnic dels punts de la documentació informativa necessària per divulgar la mediació entre la ciutadania.

Punts de trobada

La Secretaria de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família  és l’òrgan específic per al desenvolupament, coordinat i integral, de les polítiques d’atenció i protecció a la família. Per això fomenta l’existència de diferents serveis d’orientació a les famílies. Amb independència d’aquests serveis, mitjançant els anomenats punts de trobada, la Secretaria de Famílies i d’Infància atén la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites del fills i filles establert per resolució judicial o administrativa.

Els punts de trobada són serveis destinats a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori, en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar o en l’exercici del règim de visites per part de la família biològica en el cas d’infants acollits en centres de la DGAIA o en famílies acollidores i que necessitin visites tutelades.

El passat mes d’abril es van posar en marxa quatre punts de trobada a Barcelona; són de titularitat  pública i la gestió ha estat delegada a les entitats adjudicatàries del concurs públic que es va fer en el seu moment (INTRESS, ACDMA, IPSS, NEXE). Està previst que cada punt de trobada faci el seguiment i control de les visites d’unes 200/250 famílies l’any. El pressupost que destina el Departament de Benestar i Família a cada centre és d’uns 120.000 € anuals. 

Al llarg d’aquest 2005 la Secretaria de Famílies i d’Infància té previst posar en funcionament tres nous punts de trobada a altres indrets de Catalunya i té l’objectiu que, en un termini de vuit anys, n’hi hagi un a cada partit judicial.

Fins a aquest moment, s’han celebrat 4 sessions informatives sobre mediació familiar als punts de trobada ACDMA, NEXE, INTRESS i IPSS de Barcelona ciutat, amb els seus responsables i els tècnics que gestionen aquest servei.

La mediació familiar a Catalunya

A Catalunya, 7 de cada 10 parelles que demanen la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d’aquesta manera, eviten un conflicte judicial que pot agreujar més les diferències familiars.

La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari que es duu a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que facilita el diàleg i l’obtenció d’acords per les pròpies parts. La persona mediadora és designada per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.