El projecte “Bloggers desde la prisión” (http://bloggersdesdeprision.blogspot.com/ ) que es fa al Centre Penitenciari de Joves de Barcelona ha estat guardonat amb el premi IGC Ciutat del Coneixement 2007 coincidint amb la celebració de l\'Internet Global Congress que es va cloure ahir a la capital catalana.

L’experiència guanyadora consisteix en la creació d’un conjunt de blogs per part de vuit joves interns del centre i es va iniciar al mes de juliol de 2006 a través d’una col·laboració de la biblioteca i el Punt Òmnia del centre.

Aquesta experiència d’alfabetització digital ha permès portar a terme un procés educatiu, participatiu i creatiu molt important treballant aspectes tecnològics com l’edició de les seves pròpies pàgines personals i la redacció dels continguts, tot potenciant una via de comunicació i d’expressió dels seus pensaments.

Aquesta iniciativa ha estat molt ben acollida pels joves i els professionals que hi participen i ha despertat noves oportunitats de cara a la seva reinserció. “Bloggers desde la prisión” es realitza en el marc de la Xarxa Òmnia (http://xarxa-omnia.org), una iniciativa que va néixer l’any 1999 per a lluitar contra la fractura digital i des de l’any 2001 es va introduir als centres penitenciaris on actualment hi ha en funcionament set Punts Òmnia.

Els Punts Òmnia als centres penitenciaris es un projecte que neix de la cooperació entre el Departament de Governació i Administracions Públiques, des de la Secretaria d\'Acció Ciutadana i des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació –responsables del projecte global- i el Departament de Justícia, des de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil.

 La coordinació i dinamització dels Punts Òmnia ha estat encarregada a la Fundació FIAS, que desenvolupa part de les seves accions en l’àmbit de les TIC com a un recurs per a lluitar contra una noves formes i expressions de l’exclusió. Durant l’any 2007 s’està duent a terme el procés de renovació dels equipaments informàtics de la Xarxa Òmnia i s’ampliarà el projecte als onze Centres Penitenciaris de Catalunya, en una actuació pionera a l’Estat espanyol d’introduir de forma estable i permanent un espai d’accés, des d’una vessant social, a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).