La directora general de relacions amb l’Administració de Justícia, Núria Clèries, i el director de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, Àlex Masllorens, van signar el passat 13 d’octubre, a Masaya, un conveni de col·laboració amb el president del Tribunal Suprem de Justícia de Nicaragua, José Manuel Martínez, amb l’objectiu de donar continuïtat als projectes pilot que s’estan executant a les delegacions de la Defensoria Pública dels municipis de Masaya i Matagalpa.

En el marc d’aquest conveni, també es va signar un document annex per establir les accions que s’impulsaran en el període 2006-2007 i concretar les activitats objecte de suport i finançament que es duran a terme en el primer any de col·laboració.

En virtut d’aquest conveni, que tindrá una durada de tres anys, el Departament de Justícia i l’Agència Catalana de Cooperació contribuiran amb 222.441 euros (111.220 euros cadascun) al desenvolupament de la Defensoría Pública de Masaya i Matagalpa, mentre que el Tribunal Suprem de Justícia de Nicaragua assumirà de manera progressiva el cost de la totalitat dels serveis que actualment cobreixen aquestes delegacions. Per garantir la prestació d’aquests serveis, la Defensoria Pública contractarà set defensors públics i un mediador, i el bufet popular Boris Vega contractarà dos advocats defensors.

L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a l’enfortiment de la institucionalitat democràtica i l’estat de dret de Nicaragua garantint l’accés a la justícia als sectors socials d’escassos recursos econòmics, mitjançant un servei públic sostenible, gratuït i de qualitat en tots els àmbits del dret.

Amb motiu de la signatura d’aquest conveni, la directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia va mantenir diverses reunions de treball amb la directora de la Defensoria Pública de Nicaragua, Ángeles Mendoza. Núria Clèries va visitar, acompanyada de la subdirectora general de Programes de Millora de l’Accés a la Justícia, Maria Vendrell, diferents seus de la Defensoria Pública de Nicaragua a Sébaco, San Isidro, Matagalpa, Managua, Masatepe i Masaya, així com també el bufet jurídic popular de Matagalpa i el bufet popular Boris Vega a Masaya.

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Àlex Masllorens, es va reunir amb la coordinadora general de l’Oficina Tècnica de Cooperació de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, Elena Montobio.

3 de novembre de 2006