-La CIRSO és un òrgan col·legiat integrat per diferents institucions que impulsa la inserció social de les persones sotmeses a mesures penals.- A la demarcació de Lleida hi ha un total de 1.007 adults i menors que compleixen mesures penals.

Avui, dimecres 31 de maig, s’ha constituït la Comissió delegada territorial de la Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO) a la demarcació de Lleida, que serà presidida pel director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida, Lluís Franco. 

L’acte ha estat presentat pel delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Antoni Argilés, i ha comptat amb la presència del secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle; del director de Justícia Juvenil, Josep Font, i del director dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida i president de la Comissió Delegada, Lluís Franco.

A la demarcació de Lleida hi ha actualment un total de 1.007 adults i menors que compleixen mesures penals: 475 persones privades de llibertat en nou centres penitenciaris diferents i 46 en situació de llibertat condicional; 332 adults amb mesures penals alternatives (treballs en benefici de la comunitat, obligacions, etc.) i 154 menors complint mesures judicials, dels quals 41 estan internats en el centre educatiu El Segre

La Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO), creada pel Decret 98/2005, és un òrgan col·legiat integrat per diferents institucions, que neix amb l’objectiu d’intensificar el grau de coordinació de les diverses actuacions que duen a terme els departaments de la Generalitat i la resta d’administracions per potenciar els processos de reinserció social de persones menors, joves i adultes, subjectes a penes o mesures penals, i alhora implicar els representants d’altres organismes i entitats en la planificació i execució de polítiques actives en aquest camp.

La CIRSO funciona en ple, en comissió permanent i a través de comissions delegades territorials, la tercera de les quals s’ha creat avui a la demarcació de Lleida (la primera es va constituir el 26 d’abril a les Terres de l’Ebre i la segona, el 10 de maig a Tarragona). El plenari de la CIRSO és presidit pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i en són vocals els titulars de la resta de departaments i institucions que en formen part.

La Comissió Interinstitucional dóna suport a polítiques educatives, culturals, de salut, d’habitatge, de benestar social, d’ocupació, de promoció econòmica, de dones i de protecció del medi ambient, que possibiliten la reinserció social, i a la vegada permet obrir el sistema penitenciari i la justícia juvenil a la societat civil, per fomentar una visió positiva de l’execució penal entesa com a servei públic.

Entre les principals funcions de la CIRSO destaquen la coordinació de totes les actuacions que poden tenir incidència en el procés de rehabilitació de les persones sotmeses a mesures judicials; el desenvolupament d’una acció preventiva integral per part dels serveis socials comunitaris; la garantia de l’atenció sanitària i la intervenció especialitzada quan siguin necessàries; l’increment de l’oferta per a l’execució de mesures penals alternatives a la presó, i la sensibilització del conjunt d’operadors i l’opinió pública respecte d’aquestes polítiques socials.

Per part de la Generalitat, integren la CIRSO els departaments de la Presidència; de Relacions Institucionals i Participació; de Justícia; d’Interior; d’Educació; de Cultura; de Salut; de Treball i Indústria; de Benestar i Família; de Medi Ambient i Habitatge, i d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Per part de l’Administració de l’Estat, la integra la Delegació del Govern a Catalunya. I per part del món local, hi estan integrades les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida; la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC).

Membres de la Comissió delegada territorial de la CIRSO de Lleida

 Presidència:

-Departament de Justícia: Lluís Franco

 Vocalies:

-Federació de Municipis de Catalunya (FMC): Montserrat Torres Massot

-Associació Catalana de Municipis (ACMC): Josefina Bernades Garcia

-Diputació de Lleida: Miquel Padilla

 -Departament de la Presidència: Manel Ros Biosca (Joventut); Agustí Iglesias Sala (A. religiosos); Elena Fuses (Coord, Inst. Català de les Dones) i  Txema del Rosal  (Esports)

 -Departament de Cultura:Antoni Llebot , director SSTT

 -Departament de Salut: Sebastià Barranco, director SSTT

 -Departament  de Benestar i Família: Dolors Camí

 -Departament de Medi Ambient i Habitatge:Xavier Marín

-Departament d’Educació:Josep M. Vera

-Departament de Treball i Indústria:Oriol Salvià

 CASP (Dept. de Justícia): M. Antònia Francés, directora de la CASP

Secretaria

 Cap de la Secció de Mesures Penals Alternatives i Justícia Juvenil: Maite Agustí