L’intern del Centre Penitenciari Brians M. E. M. no es va presentar a la presó el dia 16 de març de 2005, després d’haver gaudit d’un primer permís de 24 hores, amb suport familiar, per fer unes gestions, el qual comptava amb el vistiplau de l’equip de psicòlegs del Centre.

Aquest intern estava classificat en segon grau i, a part d’haver seguit el programa per a delictes violents (DEVI), estava inclòs dins d’un programa específic de tractament per potenciar i millorar les seves habilitats psicosocials, amb un seguiment individualitzat per part d’un dels psicòlegs del Centre Penitenciari Brians.

L’intern, que complia una condemna de 34 anys per delictes d’assassinat i de robatori, des del 6 de maig del 2002 ja havia complert les tres quartes parts de la condemna i hauria obtingut la llibertat definitiva el maig del 2009.

M.E.M. havia ingressat a la presó per primer cop el 16 de febrer de l’any 1989. L’agost del 2000 en va sortir amb llibertat condicional i el març del 2001 hi va reingressar per haver comès dos delictes de robatori.

Al llarg del 2004 van gaudir de permisos 4.095 interns diferents (molts surten més d’una vegada), xifra que suposa un percentatge del 30% de la població que hi va haver a la presó l’any esmentat. D’aquests 4.095 interns, només no en van tornar 157, dels quals 77 van ser trobats. El percentatge de no-retorns és, per tant, del 3,83%.