Catalunya és la primera demarcació notarial de l’Estat amb un total de 557 notaries i 203 registres de la propietat, després que el Consell de Ministres, aprovés, el 9 de febrer, la creació de 47 notaries a Catalunya que se sumen a les 510 que ja hi ha. També es va aprovar la creació de 56 registres de la propietat a Catalunya que se sumen també als 147 ja existents.

El Departament de Justícia ha treballat conjuntament amb el Ministeri de Justícia, des d’abans de la ratificació del nou Estatut, per tal adequar la realitat actual de càrregues de treball de les demarcacions notarials i els registres de la propietat. Així, en l’acord assolit amb la intervenció de la Generalitat de Catalunya, es tenen en compte les càrregues de treball, en el cas de les notaries; i, el nombre d’habitants, de finques urbanes i rústiques i el nombre de notaris en la demarcació, pel que fa als registres de la propietat. L’objectiu d’aquestes noves demarcacions és donar un millor servei al ciutadà.

A més, en les darreres setmanes, el Departament de Justícia ha negociat amb el Ministeri de Justícia perquè el Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres incorporés expressament una clàusula de salvaguarda de la competència autonòmica amb el benentès que a partir d’ara les modificacions en matèria de notaries i registres de la propietat les farà la Generalitat de Catalunya assolint així les competències que estableix el nou Estatut d’autonomia.

Annex, s\'adjunta el llistat de places de notaris i registres de la propietat