Saura fa una crida a utilitzar els cinturons de seguretat, el casc i els sistemes de retenció infantil

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha fet avui una crida a utilitzar els sistemes de seguretat passiva en els vehicles (cinturons de seguretat, casc i sistemes de retenció infantil), especialment als ocupants que viatgen als seients del darrera dels turismes.

Saura, que avui ha visitat un punt de control de trànsit dels Mossos d'Esquadra a la carretera N-150, entre Sabadell i Terrassa, ha explicat que la policia autonòmica ha iniciat una campanya de control d'utilització dels sistemes de seguretat passiva després de comprovar que més d'un 25% dels 371 morts a les carreteres catalanes l'any passat no portaven el cinturó de seguretat cordat.

"La utilització del cinturó de seguretat als seients del davant està molt arrelada, però en els seients del darrera ens queda molt camí per avançar" , ha dit el conseller, que ha informat que un 60% dels morts l'any passat que anaven als seients posteriors, entre ells quatre menors, no duien cap sistema de seguretat passiva posat.

Segons Saura, en els darrers anys s'ha avançat molt, "però cal donar un pas endavant i seguir fomentant la conscienciació ". A mb aquest objectiu es porta a terme aquesta campanya de control, que es perllongarà fins el proper 25 de febrer i en la que participen totes les patrulles de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra. 

El conseller ha afirmat que "és fonamental l'ús dels cinturons també als seients del darrera" i ha recordat que no utilitzar-los comporta una multa de entre 91 i 300 euros i la pèrdua de 3 punts al permís de conduir.

L'any passat, 102 dels 371 morts a les carreteres catalanes no portaven cinturó de seguretat, casc o sistema de retenció infantil (SRI). Els Mossos d'Esquadra van imposar l'any passat un total de 39.107 multes a conductors catalans per no portar el cinturó posat, una xifra menor als 50.771 que es van sancionar l'any 2005. Es dedueix, per tant, que augmenta la conscienciació que els sistemes de seguretat passiva són "imprescindibles perquè salven vides i eviten lesions més greus", ha destacat el conseller Saura.

El conseller ha recordat que el Pla de Seguretat Viària 2005-2007 inclou com a prioritat la necessitat d'incrementar l'ús d'aquests sistemes i que aquesta vegada la campanya s'ha coordinat amb la Direcció General de Trànsit (DGT) que també la porta a terme a la resta d'Espanya .