El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat avui que la pròxima reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat serà el 17 de juliol i ha advertit que “el govern català considera imprescindible que s’obri la ponència que ha d’estudiar el traspàs del servei de Rodalies de Renfe i un possible calendari”. Saura ha marcat altres objectius del govern català per a la reunió, com “aconseguir avenços en la desclassificació dels aeroports menors i en la definició d’una proposta de consorci per a El Prat” ; “tancar algunes transferències que s’estan estudiant en ponències obertes i obrir-ne de noves” i “concretar mecanismes de participació”. El conseller també ha manifestat la voluntat del govern de celebrar una nova reunió de la Comissió Bilateral a la tardor.
En una compareixença amb motiu del primer aniversari de l’aprovació de l’Estatut en referèndum, Saura ha assegurat que el desplegament de l’EAC “s’ha de fer amb normalitat democràtica”, “sense fer alarmisme”, “amb ambició, fent una lectura de màxims del text, i amb fermesa i exigència”. També ha recordat que “el desplegament és un repte del govern que necessita el suport de totes les formacions polítiques i de la societat”.
El conseller ha dit que és aviat per a un balanç, ja que fa un any de l’aprovació de l’EAC en referèndum però només 6 mesos de l’inici del desplegament, ja que l’oposició va demanar no fer passos en aquest sentit fins després de les eleccions. Sobre el ritme del desplegament, ha afirmat que “va bé però haurà d’anar millor” i ha afirmat que la principal dificultat és que “una part de l’administració central no ha interioritzat que el nou EAC està en vigor” i manté pràctiques normatives arrelades que envaeixen les competències catalanes. Saura ha posat com a exemples la Lleis de Bases o l’atorgament de subvencions en àmbits que són competència de la Generalitat. Tot i això, el conseller ha demanat evitar alarmismes i ha recordat que el govern tenia 3 expectatives a l’inici del procés: “que les comissions es creessin en els terminis previstos i que tinguessin rang polític important; la necessitat d’obrir el traspàs de transferències; i començar a modificar les pràctiques normatives de les administracions estatals”.
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació també ha insistit en “les potencialitats” del nou EAC. En aquest sentit, ha afirmat que “el procés de reforma ha valgut la pena” i ha destacat alguns avenços com “el capítol de drets i deures; la clarificació competencial, amb 150 noves competències i 40 transferències que es desprenen directament del nou text”; “la institucionalització de les relacions bilaterals”; “l’establiment de nous mecanismes de cooperació “ i “l’establiment de les bases per a un nou model de finançament i la creació de l’Agència Tributària Catalana”.
En referència als recursos contra l’EAC al Tribunal Constitucional, Saura ha afirmat que “no tenim un Estatut provisional, tenim una llei orgànica en vigor que l’ha de complir absolutament tothom”.