El Govern de la Generalitat, per mitjà de l’empresa pública GISA, ha adjudicat avui, dijous 23, a l’empresa Ferrovial Agroman SA el contracte de constitució d’un dret de superfície per a la construcció, conservació i explotació de les obres de construcció del Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.
L’import de la renda dels primers 12 mesos és de 6.012.749,92 euros (IVA inclòs). Aquesta renda serà actualitzada anualment amb un increment del 2,5% fix. La durada del dret de superfície és de 32 anys.
El Centre Penitenciari Lledoners, com la resta d’establiments penitenciaris que es construiran properament i que formen part del Pla director d’equipaments penitenciaris 2004-2010, es finançaran per mitjà d’un sistema basat en un dret de superfície atorgat a l’empresa adjudicatària, que, a més d’executar les obres, serà l’encarregada del manteniment material dels establiments.
Aquesta modalitat de finançament és un sistema que es fa servir de forma habitual en la major part de països de la Unió Europea, com a forma de sufragar grans infraestructures, i funciona de manera que les empreses a les quals s’adjudiquen els projectes de construcció assumeixen el cost de les obres a canvi de cobrar un cànon o lloguer anual a l’Administració.
Aquesta forma de finançament no afecta la gestió del centre penitenciari, que serà exclusivament pública, tal com correspon a l’exercici de les competències que té atribuïdes el Departament de Justícia en matèria penitenciària.
Està previst que les obres de construcció del Centre Penitenciari Lledoners comencin el proper mes de juliol i que la presó entri en funcionament la segona meitat de l’any 2008. El nou Centre, que acollirà homes adults penats, tindrà una capacitat d’entre 500 i 750 interns, distribuïts en 8 mòduls residencials de 64 cel•les cada un.
.
La superfície destinada a acollir-lo és de 9 hectàrees, d’un total de 15 hectàrees adquirides per la Generalitat. L’equip d’arquitectes que ha redactat el projecte arquitectònic és Fabré & Torras Arquitectes Associats, SCP, que van guanyar el concurs convocat per GISA.
Reducció de l’impacte visual i mediambiental
Aquest projecte s’ha dissenyat especialment per minimitzar l’impacte visual i mediambiental de la nova presó, que no tindrà la característica torre de vigilància amb què compten els establiments penitenciaris i que s’estructurarà en edificis de planta baixa i un pis.
En la construcció s’aprofitarà l’orografia natural del terreny perquè els murs perimetrals de seguretat no siguin tan perceptibles a la vista: el Centre es construirà tres metres per sota de la cota natural i es formaran uns talussos amb un pendent similar al de la resta de la zona (que voreja el Centre).
Pel que fa a les mesures ambientals, està prevista la recuperació del torrent que va a parar al bosc del Llobató i la construcció d’una depuradora per sanejar les aigües del Centre, amb la qual cosa es garantirà la circulació d’aigua del torrent durant tot l’any. Amb aquestes mesures es podrà recuperar en aquest torrent la fauna i la vegetació típica dels boscos de ribera, actualment força malmeses.
En referència als accessos del nou centre penitenciari, es preservarà la xarxa de camins rurals existents, especialment el camí de les Torres, i l’accés al futur polígon industrial de Mas Mollet serà aprofitat com a via principal d’accés a la presó.
Mòduls residencials i atenció sanitària
El nou Centre tindrà 8 mòduls residencials amb sala de dia, menjador, economat, consulta mèdica, despatxos d’atenció individual, aules, tallers, locutori telefònic, un petit gimnàs, perruqueria i un pati.
L’establiment penitenciari comptarà també amb un mòdul d’ingressos amb 25 cel•les individuals per a aquells interns que ingressen al Centre i mentre estan pendents de ser assignats a un mòdul residencial.
Així mateix, hi haurà un departament de règim tancat, amb 32 cel•les individuals, per als interns que compleixen sancions disciplinàries o que estan classificats en primer grau.
La presó disposarà d’una infermeria amb 20 habitacions per a malalts orgànics i 8 per a psiquiàtrics, i una àrea de consultes d’especialistes: medicina interna, odontologia, oftalmologia, traumatologia, etc.
Hi haurà tallers productius, un edifici dedicat a activitats formatives i poliesportiu
El Centre Penitenciari Lledoners tindrà quatre tallers destinats a activitats laborals retribuïdes de 800 m2 cadascun, a part de molls de càrrega i magatzems, tallers de formació ocupacional. Aquest espai estarà gestionat pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública que s’encarrega de la inserció sociolaboral dels interns.
Un dels edificis es destinarà a activitats de caràcter formatiu i cultural i es dotarà de sala d’actes, biblioteca, aula d’informàtica, tallers d’arts plàstiques i espais per a l’educació d’adults.
També tindrà un poliesportiu cobert, amb gimnàs, frontó, una piscina descoberta, una zona de serveis generals on estarà ubicada la cuina del centre, la bugaderia i els tallers productius. A més, comptarà amb un edifici destinat íntegrament a les comunicacions dels interns amb les seves famílies.
El Centre estarà envoltat per un perímetre de seguretat de 15 metres d’amplada format per dos murs de formigó de 6 metres i una tanca metàl•lica de la mateixa alçada, amb tres sistemes electrònics de detecció redundants. La vigilància i la seguretat exterior correspondrà als Mossos d’Esquadra, que patrullaran de forma permanent a l’exterior del perímetre penitenciari.