Aquesta és una de les conclusions que es va posar de manifest ahir en el seminari europeu Climate Forum, que tracta sobre experiències d'educació i participació social aplicades a la promoció de l'estalvi i eficiència energètica. En el transcurs de la jornada es va remarcar el paper de la participació ciutadana per aconseguir polítiques energètiques sostenibles i aturar el canvi climàtic.

El director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Quim Brugué, va participar ahir en el Climate Forum, amb una xerrada sobre “La participació social en les noves polítiques europees”. En la seva intervenció, Brugué va destacar la necessitat “de fer polítiques explícites per fomentar i organitzar processos participatius de qualitat”. I va afegir que “s’ha parlat molt en els últims anys de participació ciutadana. Tots estem d’acord amb la seva necessitat, però és hora de prendre-ho seriosament i que la participació es converteixi en una política amb recursos, metodologies ben dissenyades i controls de qualitat”. En aquest sentit, Brugué va exposar els protocols i les metodologies amb les que s’està treballant des de la Generalitat, els quals són innovadors en el conjunt de les comunitats autònomes. Ahir Brugué també es va reunir amb representants de l’administració del Govern de Navarra per explicar la primera experiència d’una comunitat autònoma que ha engegat una política de foment de la participació ciutadana.

El Climate Forum, que se celebra fins demà a Pamplona, l’organitza la Fundació Centre de Recursos Ambientals de Navarra amb el patrocini de l’Agència d’Energia Intel·ligent de la UE i el Govern de Navarra. Es presenta com la continuació de la Conferència Europea Energy Forum sobre informació, comunicació i divulgació de tecnologies ambientals aplicades a l’estalvi i l’eficiència energètica, celebrat a Pamplona l’any 2005.