El passat divendres, dia  15 de juliol,  representants de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil i dels sindicats CCOO i CATAC, van arribar a un acord en relació amb els processos de selecció i provisió de llocs de treball en l’àmbit de vigilància dels serveis penitenciaris.

L’acord estableix la consolidació dels llocs de treball, els criteris del procés de selecció  del personal i l’adopció  d’un nou sistema de selecció que s’aplicarà  en el futur, a partir de la necessitat d’incorporació de nou personal per a la progressiva posada en servei dels centres penitenciaris previstos al Pla director d’equipaments penitenciaris 2004-2010.

L’acord estableix la convocatòria pública de 490 llocs de treball del cos de tècnics especialistes, grup serveis penitenciaris, grup C, dels quals 300 foren publicats el proppassat 27 de maig. La convocatòria del procés selectiu d’aquestes 490 places es farà durant el mes de setembre de 2005.

D’altra banda, es preveu una segona convocatòria d’oferta pública de 150 llocs més, i el seu corresponent procés selectiu, dins del primer trimestre de l’any 2006.

A més, l’acord disposa que el Departament de Justícia implantarà criteris de selecció adreçats a garantir la competència psicosocial i tècnica del nou personal, així com la capacitat física adequada al desenvolupament de les funcions que li són pròpies; tot això en el marc d’un procés selectiu que incorpora un període de formació, teòric i pràctic, d’una durada aproximada de sis mesos.

Amb aquest acord es dóna un pas decisiu per garantir l’estabilitat del personal, tot  avançant en la supressió de les situacions d’interinatge -que actualment se situen per damunt del 30%- com a garantia i condició per a la prestació d’un millor servei públic a l’àmbit penitenciari.