Sala de premsa

event_note Nota de premsa

L'agricultura catalana pot millorar la salut del sòl i reduir emissions gràcies als projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat

  1. Dos projectes de l’IRTA finançats pel Fons Climàtic detallen beneficis productius, econòmics i ambientals en l’aplicació combinada de pràctiques regeneratives i d’agricultura del carboni
  2. S’han generat metodologies i indicadors que facilitaran la implantació de futures polítiques de foment de l’agricultura regenerativa i del carboni, així com la creació de possibles sistemes d’incentius econòmics basats en criteris científics
El director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) , Josep Usall, i la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, durant la jornada
El director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) , Josep Usall, i la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, durant la jornada
{"uuid":"0e2e2e75-f1a4-4b16-a189-b3a38563f65f","name":"Jornada IRTA DSC_0128.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0"}

Els resultats de dos projectes de l’IRTA, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, AgriRegenCat i AgriCarboniCat, confirmen que l’aplicació combinada de pràctiques regeneratives i d’agricultura del carboni pot produir nombrosos beneficis productius, econòmics i ambientals.

En concret, després de treballs aplicats en conreus extensius, arròs, hortícoles, vinya i pomera, així com de l’anàlisi del conjunt de microorganismes que viuen al sòl, i d’una avaluació econòmica per facilitar la transició climàtica del sector agrari català, s’ha conclòs que l’aplicació d’aquestes pràctiques pot:

  1. incrementar la fertilitat i l’activitat biològica del sòl,
  2. millorar la retenció d’aigua i la resiliència davant sequeres,
  3. reduir l’ús de fertilitzants químics i pesticides,
  4. minimitzar les emissions de CO₂ associades a la gestió agrària,
  5. augmentar el segrest de carboni als sòls agrícoles,
  6. i contribuir a la sostenibilitat econòmica de les explotacions en diversos cultius.

En aquests projectes hi han treballat professionals investigadors i tècnics de l’IRTA, del CREAF i de la UdL en finques experimentals de cereals, arròs, pomera, vinya i horta d’arreu de Catalunya i en finques demostratives on es preveu transferir els coneixements als agricultors.

Els dos treballs, dirigits a estudiar com cuidar el sòl i afavorir la retenció de més carboni, ajudant a mitigar les emissions de CO2, han estat finançats íntegrament amb 2,6 MEUR del Fons Climàtic, gestionat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Aquest fons ésun mecanisme que recull recursos econòmics provinents principalment de l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles i els destina a projectes que ajudin a reduir emissions, augmentar la resiliència del territori i afavorir la transició ecològica.

El sòl com a actiu climàtic i productiu

Els projectes han permès generar metodologies i indicadors que facilitaran la implantació de futures polítiques de foment de l’agricultura regenerativa i del carboni, així com la creació de possibles sistemes d’incentius econòmics basats en criteris científics. Aquest nou coneixement transferible reforça el paper del sòl com a peça clau en la lluita contra el canvi climàtic i en l’evolució cap a un model agrari més sostenible.

Les conclusions d’AgriRegenCat i AgriCarboniCat s’han presentat aquest dijous en una jornada tècnica celebrada a les instal·lacions de l’IRTA a Torre Marimon, a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), que ha reunit investigadors, representants institucionals i agents del sector agroalimentari. La trobada ha servit per exposar els resultats finals, compartir experiències i reforçar la col·laboració entre recerca, administració i sector productiu.

Durant la jornada, la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, ha destacat que “l’aplicació de tècniques regeneratives i d’agricultura del carboni és una necessitat estratègica davant l’escalfament global”, i que “amb aquests projectes finançats pel Fons Climàtic apostem per una agricultura que no només produeix, sinó que restaura ecosistemes i reforça la resiliència climàtica del territori”.

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent, ha remarcat que “tots dos projectes generen coneixement transferible i obren camí cap a noves polítiques i instruments econòmics que reconeguin i incentivin el valor dels sòls agrícoles com a actius climàtics i productius per a Catalunya”. Altisent ha afegit que “els indicadors desenvolupats posicionen Catalunya a la primera línia internacional en certificació de carboni i sostenibilitat alimentària”.

El Fons Climàtic ha estat essencial per impulsar aquests dos projectes, orientats a donar resposta científica i aplicada als reptes que afronta l’agricultura catalana davant el canvi climàtic. El finançament ha permès desenvolupar metodologies innovadores, validar-ne els resultats en explotacions reals i facilitar eines que poden esdevenir la base de noves polítiques i instruments de suport al sector.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia