La Universitat de Girona- a través de la Fundació UdG- i GREC (Grup de Recerca i Estudis dels conflictes) organitzen, amb el suport del departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, la 2a edició del curs de postgrau en mediació comunitària i resolució de conflictes públics.

El curs, que és el primer postgrau sobre conflictes públics que es fa a Catalunya, tindrà una durada de 200 hores (18 crèdits), començarà a finals de novembre i acabarà el mes de maig de 2007, després d’un període de pràctiques a diferents institucions públiques dedicades a la gestió de conflictes públics. El curs està adreçat a dirigents i tècnics d’institucions públiques, així com a professionals i treballadors d’altres organitzacions que vulguin treballar i aprendre a gestionar el conflictes en l’àmbit públic.

Els alumnes, que obtindran un diploma de postgrau en mediació comunitària i resolució de conflictes públics per la Universitat de Girona, tindran a través d’aquest curs un coneixement exhaustiu de la tipologia de conflictes públics bàsicament en l’àmbit local a Catalunya i se’ls capacitarà per mitjà de fórmules, tècniques i instruments (teòrics i pràctics) per abordar, analitzar, dissenyar i executar processos de gestió i resolució de conflictes adaptats a l’àmbit públic (disseny de sistemes de resolució de conflictes, generació de consensus, procediments de mediació, plans estratègics,...).

Tot i que hi ha una part de continguts teòrics important, la part pràctica del curs serà fonamental, ja que els alumnes hauran de treballar amb exemples i casos reals d’actualitat. La naturalesa del conflicte, els factors que han predisposat a la seva aparició, les causes, els símptomes detectats, els actors implicats, afectats i interessats, els instruments utilitzats, els processos que es poden posar en marxa, les estratègies a seguir, la finalitat de la intervenció són alguns dels interrogants que es plantejaran al llarg del curs, que l’impartiran professionals de la gestió dels conflictes i dels àmbits d’estudi proposats (administració, teixit associatiu, empreses, mitjans de comunicació, joves, gent gran, urbanisme, medi ambient, defensors dels ciutadans, participació ciutadana,..) aprofitant els seus coneixements i la seva experiència.

Els professors del curs són persones vinculades a l’organització GREC, entitat especialitzada en la recerca, la formació i la intervenció en conflictes, com Ferran Camps, Conxita Vila, Ingeborg Porcar, Mònica Buscarons i Jaume Vendrell. També es comptarà amb altres professionals de diferents sectors com el coordinador de l’Observatori del Tercer Sector i col·laborador acadèmic d'ESADE, Pau Vidal;  i el director de Continguts de la UOC i professor de Retòrica i de Màrqueting Editorial i de Premsa de la Universitat Ramon Llull, Lluís Pastor. A més, impartiran classes la pedagoga, educadora social i directora tècnica de la Fundació SER.GI, Gemma Clapés; i el consultor d’empreses i organitzacions i promotor de Responsabilitat Global, Josep Maria Canyelles. També es comptarà amb alguns professors convidats que aportaran el seu alt grau de coneixement sobre un realitat molt concreta i la seva pràctica quotidiana. Entre ells, el director general de Participació Ciutadana del departament de Relacions Institucionals i Participació i professor de la UAB, Quim Brugué; el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Girona, Joan Pluma; la defensora del ciutadà de Girona, Maria Teresa Seseras; la regidora de Relacions i Participació Ciutadanes, Cristina Alsina; i la coordinadora territorial a Girona de la Secretaria General de Joventut del departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata.

El curs es farà a les instal·lacions de la Fundació UdG a Montilivi els divendres a la tarda i els dissabte, tot el dia, fins a les vuit de la tarda. Per més informació, cal adreçar-se a la Fundació UdG (http://www.udg.edu/if).