El director general de Participació Ciutadana, Quim Brugué, ha constatat des de Guatemala, on avui clou la XI edició del Congrés Internacional sobre la Reforma de l'Estat i de l'Administració Pública, la necessitat de continuar treballant en polítiques de participació ciutadana des de les institucions.

El Congrés, organitzat pel Centre Llatinoamericà d'Administració per al Desenvolupament (CLAD), ha comptat amb l'assistència de més de 1.000 persones del món de l'administració pública i de les universitats d'arreu d'Amèrica Llatina amb l'objectiu d'analitzar el futur de l'Estat i la democràcia.

La Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat ha organitzat un grup de treball sobre polítiques per al foment de la participació ciutadana en governs nacionals i regionals. En aquest grup s'han analitzat diverses experiències de participació, com la de Nicaragua, Brasil, Argentina, la Comunitat Valenciana i Catalunya, entre d'altres.

El director general de Participació Ciutadana, Quim Brugué, que ha intervingut en l'àrea "Estat i governabilitat democràtica" del Congrés, ha dit que "el conjunt d'experiències constaten la necessitat de dur a terme una política de foment de la participació des de les administracions per acostar-se a la ciutadania". Brugué també ha destacat l'acord que hi ha sobre la idea que "malgrat la creixent extensió de la democràcia arreu del món, també s'ha produït una rebaixa en la seva qualitat i ha augmentat la distància entre el ciutadà i els governs".

En aquest sentit, Brugué ha afegit que "per això es considera que cal continuar treballant amb experiències i polítiques de participació que millorin les nostres institucions democràtiques i que incorporin elements innovadors en l'àmbit de la participació ciutadana".

El CLAD és un organisme públic internacional i intergovernamental creat fa 34 anys per iniciativa dels governs de Mèxic, Perú i Veneçuela. El seu objectiu, establir una entitat regional centrada en la modernització de les administracions públiques, com a factor estratègic en el procés de desenvolupament econòmic i social.