El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha animat avui els ciutadans i entitats de tot Catalunya a utilitzar al Iniciativa Legislativa Popular per promoure lleis al Parlament sobre les qüestions que més els preocupen. Ho ha fet aquest matí en la inauguració de la Jornada “Iniciativa Legislativa Popular: present i Futur”, organitzada pel Departament de Relacions Institucionals i Participació. Saura ha demanat a tothom que s’impliqui en la gestió del país i l’activitat legislativa a través d’una eina que millora la qualitat de la democràcia i acosta la ciutadania a la política.
El conseller ha assegurat que la nova Llei de la ILP, aprovada aquest 2006, “aposta per la participació sense complexos” i ha recordat que, amb la reforma, s’han agilitzat els tràmits, s’han reduït els requisits per promoure una iniciativa legislativa popular i s’ha aconseguit que “la comissió promotora sigui més propietària de la iniciativa”. També ha destacat que el nou Estatut incorpora el dret a la participació i, com a principi rector, el fometn de la participació. A banda, ha assenyalat que en aquesta legislatura, per primer cop, el Govern de la Generalitat ha impulsat una política pública de foment de la participació ciutadana, “una política nova que ja no té marxa enrere” i “són imprescindibles en l’actuació del Govern”.
La jornada ha reunit una seixantena de representants d’ administracions de tot l’Estat (governs basc, valencià, balear..) i algunes entitats (Confederació d’associacions de veïns de Barcelona, Consell de la Joventut..) que han debatut sobre l’ús de la ILP i la seva funció en el nostre sistema polític. Entre les conclusions de la trobada, hi ha la constatació que no es pot governar d’esquenes a la ciutadania; que cal recuperar la veu dels ciutadans que no tenen interlocució amb la classe política i que s’ha d’afavorir una cultura participativa. La trobada ha comptat amb la participació d’alguns representants de comissions promotores d’ILPS, com la de la Llei de creació de llars d’infants o la de la Llei reguladora de la incineració de residus a Catalunya.
També hi ha intervingut el subdirector general de Foment de la Participació, Fernando Pindado, que ha recordat que la complexitat de la nostra societat la fa cada cop més necessària la participació. Per la seva part, el secretari general de l’Ajuntament de Badalona, Nacho Soto, ha elogiat la nova ILP per ser una llei “valenta”, davant la “por institucional a la participació”. El secretari general de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell ha tancat la jornada assegurant que el govern català seguirà sent “valent” per obrir canals que facilitin la intervenció dels ciutadans en la definició de les polítiques públiques.
Guia d’ús de la ILPPer impulsar l’ús de la ILP, la Direcció General de Participació Ciutadana ha editat una guia on, de forma pedagògica, s’explica com tramitar una Iniciativa Legislativa Popular i quines són les novetats que planteja la nova llei aprovada a principis d’any al Parlament. La Guia respon a qüestions com ara : qui pot presentar una ILP? Qui la pot signar? Es poden presentar ILPs sobre qualsevol tema? Com s’han de recollir les signatures de suport? Com es paga tot plegat? La segona part de la guia explica totes les passes del tràmit parlamentari i, finalment, un annex recull quadres que resumeixen tot el procés; els formularis per facilitar la presentació dels requisits formals; la Llei de la ILP..etc.
La Guia, que pretén ser una eina d’ajuda per a totes aquelles persones que vulguin promoure iniciatives legislatives populars, es distribuirà entre entitats i ajuntaments de tot Catalunya.
Una Llei pionera a l’Estat i a EuropaLa Llei de la Iniciativa Legislativa Popular aprovada pel Parlament català a principis d’any, és pionera a l’Estat i a bona part d’Europa. Presenta canvis innovadors respecte de l’aprovada l’any 1995: rebaixa als 16 anys l’edat mínima per donar suport a una ILP; obre la possibilitat que els immigrants que resideixen legalment a l’Estat i estan empadronats en algun municipi català puguin donar suport i promoure noves lleis; redueix de 65.000 a 50.000 les signatures necessàries per formular una llei i facilita els treballs de la comissió promotora durant la tramitació parlamentària.