-Es tracta del guardó per a textos teatrals millor dotat de Catalunya
-La Direcció General de Memòria Democràtica editarà i publicarà l'obra guanyadora i contribuirà a la seva posada en escena

El govern de la Generalitat, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, convocarà en els pròxims dies el 1er Premi 14 d’abril de teatre, un guardó que concedirà anualment per commemorar la proclamació de la II República el 14 d’abril de 1931. El nou guardó premiarà textos dramàtics inèdits que contribueixin a millorar el coneixement sobre la II República; la Generalitat republicana; la Guerra Civil; la repressió franquista; l’exili i la deportació i els valors i les accions de l’antifranquisme. El premi l’ha creat la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat, impulsora del Memorial Democràtic, per promoure la recuperació de la memòria històrica a través del teatre.

L’objectiu és que la societat catalana conegui els fets, els seus protagonistes, les institucions i, sobretot, els valors vinculats a la lluita per la democràcia i les llibertats nacionals, autèntics fonaments de l’actual sistema democràtic. Amb iniciatives com aquesta, el govern català dóna compliment a l’article 54 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que estableix que la Generalitat ha de vetllar pel coneixement i manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col•lectiu.

El Premi 14 d’abril de teatre serà el guardó per a textos teatrals millor dotat a Catalunya (12.000€) i s’atorgarà a un text que reflexioni sobre els valors de la lluita per la democràcia i contra la dictadura. L’obra guanyadora es publicarà i, a més, la Generalitat contribuirà a fer possible la seva posada en escena en col•laboració amb institucions culturals del país.

El jurat del premi el formaran representants del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació; representants de les institucions culturals catalanes vinculades a les arts escèniques i personalitats de reconegut prestigi del món cultural o acadèmic. Per triar el guanyador, es valorarà el fet que l’obra vinculi el coneixement del passat amb el present; la capacitat de promoure, difondre i explicar la memòria democràtica; la capacitat d’innovació i el fet que l’obra faciliti la seva posada en escena. El text guanyador del 1er Premi 14 d’abril de teatre es coneixerà l’abril de 2008.

Direcció General de Memòria Democràtica

La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat és la unitat encarregada d’impulsar la creació del Memorial Democràtic, que actualment està en tràmit al Parlament de Catalunya. A més, aplega totes les competències i unitats relacionades amb la restitució de la memòria democràtica, com ara el Punt d’atenció als expresos polítics i la Secció de fosses comunes i desapareguts. També assumeix la participació de la Generalitat en el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el projecte de Museu de l’Exili de la Jonquera. En definitiva, és la instància responsable de l’execució de les polítiques públiques de memòria històrica que du a terme la Generalitat.

El 2007, la Direcció General de la Memòria Democràtica llança dues convocatòries de subvencions a projectes de recuperació de la memòria democràtica: una adreçada a entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals, per a projectes d’homenatge i commemoratius, recerca, formació i difusió, dotada amb 1.300.000 euros. La segona, adreçada a ajuntaments i consells comarcals, per a projectes de restitució, conservació, senyalització o dignificació de patrimoni material.

Entre les tasques més immediates de la Direcció General cal destacar el seguiment de la tramitació de la Llei del Memorial Democràtic, la preparació del projecte de Llei de fosses comunes, l’organització a la tardor d’un col•loqui internacional sobre polítiques públiques de la memòria i, en general, l’impuls d’activitats que prefiguren el que serà el futur Memorial.