La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat ha atorgat a la demarcació de Tarragona 62.793€ a través de la convocatòria de subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria democràtica.
En total, 18 projectes de Tarragona rebran ajuts en la tercera convocatòria: 10 els han impulsat entitats sense afany de lucre i els altres 8 els han impulsat ajuntaments i consells comarcals.
Del total dels projectes de la demarcació que compten amb una subvenció del Govern català:
-Hi ha 9 projectes adreçats a la difusió, documentació i recuperació de testimonis de persones coetànies de la Guerra Civil i la primera postguerra: recuperació de la figura de González Alba (Institut d'Estudis Vallencs); catàleg i exposició sobre cartells de la República (Donació Barenys-Busquets) (Institut Municipal de Museus de Reus); recuperació de la memòria d’Apel•les Fenosa en un documental (Fundació Privada Apel•les Fenosa); edició del llibre “La II República espanyola. 75è aniversari" i jornades "Democràcia i dictadura a la Catalunya del segle XX" (Fundació Universitat Rovira i Virgili); i exposició sobre refugis antiaeris (Patronat de Cultura de Torredembarra). A més, quatre projectes de difusió se centren el paper de la dona en aquest període històric: edició del llibre "Dones honorades als carrers de la ciutat" (Ajuntament de Reus); recuperació de la figura femenina durant el franquisme i la transició democràtica a la ciutat de Tarragona (Ajuntament de Tarragona); recuperació de la figura femenina a Santa Oliva (Ajuntament de Santa Oliva); i “Veus per la llibertat. Les dones de la Conca de Barberà durant la Guerra Civil i repressió” (Associació Juvenil Barjaula).
-Sis estan destinats a la reflexió i la recerca: Els anys negres (1936-1945) (Associació Cultural Baixa Segarra); projecte d'investigació recerca històrica i memòria oral (Associació de Veïns de la Vilella Alta); treball sobre la lluita per la democràcia (Consell Comarcal del Tarragonès); recerca sobre la transició democràtica a la ciutat de Tarragona (Ajuntament de Tarragona); investigació sobre els anys de la II República a Constantí (Ajuntament de Constantí); i treball de reflexió “Per què lluitàvem?” (Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví).
-A més, hi ha dos projectes de commemoració i homenatge: commemoració del 70è aniversari de l'Hospital de Sang de Valls (Ajuntament de Valls); i projecte d’identificació i homenatge als soldats republicans enterrats en les fosses comunes a la Torre de Fontaubella (No Jubilem la Memòria).
-Finalment, en aquesta demarcació, només hi ha un projecte destinat a inventariar espais de la memòria vinculats a la Guerra Civil espanyola: recuperació dels espais de la Guerra Civil a Cambrils (Ajuntament de Cambrils).
Entre els 18 projectes subvencionats, destaquen, per l’ajut atorgat i per la qualitat dels treballs:
-Tarragona: Dones. Franquisme i transició democràtica a la ciutat de Tarragona i, d’altra banda, La transició democràtica a la ciutat de Tarragona Dos projectes, vinculats a la Universitat Rovira i Virgili, de recerca sobre els aspectes claus en la recuperació de la Memòria històrica. Un se centra en el paper de la dona durant el període franquista i l’altre versa sobre la conjuntura política
-Valls: Commemoració del 70è aniversari de l’Hospital de Sang de Valls
L’objectiu és dignificar un dels espais més significatius, i sovint oblidats, de la Guerra Civil: els hospitals de sang. Organització de l’acte commemoratiu i activitats de difusió de l’Hospital de Sang de Valls.
-Torredembarra: Exposició refugis antiaeris Recuperació del refugi antiaeri de Torredembarra que contempla una mostra i un documental dels refugis antiaeris de la vila. Dins dels projectes de recuperació de vestigis i espais de memòria, la mostra del refugi és un primer pas per explicar a la ciutadania i els visitants el patrimoni memorial del municipi.
-No jubilem la memòria: Identificació i homenatge als soldats republicans enterrats en els fosses comunes a la Torre de Fontaubella Dignificació d’una fossa de soldats republicans.
-Associació Cultural Baixa Segarra: Els anys negres (1936-1945) Publicació de les cartes que l’alcalde republicà de Santa Coloma de Queralt, Lluís Solà, va enviar a la seva família des de la presó abans de ser executat.