L’Informe elaborat per la Fundació Cultura de Pau, que ha comptat amb el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, recull la tasca duta a terme en l’àmbit de la cultura de pau en els primers cinc anys des de que l’Assemblea General de les NNUU va aprovar per unanimitat la Declaració i Pla d’Acció per una Cultura de Pau l’any 1999. L’Assemblea també va aprovar que la dècada 2001-2010 fos el decenni de NNUU de la Cultura de Pau. Saura ha destacat que “l’Informe és una exepcional radiografia del concepte de cultura de pau, no tan sols de la societat civil, sino també de governs i institucions internacionals”. Mayor Zaragoza ha dit que “els Drets Humans són el fonament de la cultura que vol substituir la força i la violència per la paraula. És senzill aparentment, però costa molt perquè hi ha una inèrcia de segles” i ha afegit que “la força no pot ser preeminent a la paraula”.
El document internacional, realitzat pel responsable de l’Oficina Decenni de la Fundació de Cultura de Pau, David Adams, proporciona la primera visió exhaustiva del progrés fet pel moviment global per una cultura de pau des del 1999 fins al 2004. Mayor Zaragoza ha anunciat que “el 2010 tindrem l’oportunitat de fer un altre informe i demostrar que la cultura de pau va endavant i la gent s’adona del disbarat que és la guerra”.
L’Informe de la societat civil a la meitat del Decenni de Cultura de Pau respon a la declaració i Pla d’Acció per una Cultura de Pau de les Nacions Unides en què invitava als estats membres, la societat civil i les organitzacions no governamentals a recollir i aportar informació a les NNUU sobre les activitats realitzades en la promoció de la cultura de pau i la no-violència.
La Fundació ha preparat el document amb la informació recollida a més de 700 organitzacions d'arreu del món que han analitzat les activitats dutes a terme per promoure una cultura de pau i no-violència, així com també el progrés fet durant la primera meitat del Decenni Internacional.
D’altra banda, la Fundació, juntament amb l’Escola Cultura de Pau, també ha elaborat un Informe de Bones Pràctiques de Cultura de Pau perquè serveixi com a referència per aquelles entitats que vulguin dur a terme polítiques de pau. Els dos documents s’han presentat al Secretari General de les NNUU per tal que l'Assemblea General el prengui en consideració en el 60è període de sessions quan examinin els primers cinc anys del Decenni Internacional d'una Cultura de Pau.
La Fundació Cultura de Pau es va crear fa set anys amb l'objectiu de contribuir a construir i consolidar una cultura de pau per mitjà de la reflexió, la recerca, l'educació i l'acció sobre el terreny. La fundació ha fet un seguiment actiu de l'establiment de la Declaració de les Nacions Unides, el Programa d'acció i les activitats dutes a terme durant el Decenni Internacional.
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans és la unitat de la Generalitat responsable de promoure una cultura de la pau i respecte als drets humans. És la impulsora del projecte final de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que actualment es troba en tràmit parlamentari, programa accions en l’àmbit del foment de la pau, i atorga ajuts a entitats i ens locals que treballen pel foment de la cultura de la pau.