El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha avançat avui l’ordre del dia de la cimera de dissabte sobre l’Estatut. La reunió començarà a les 09.30h amb la ratificació del calendari de tramitació de la reforma, amb la voluntat que hi hagi Estatut abans de l’1 d’agost, segons Saura. El segon punt serà refermar la voluntat que l’Estatut contempli els principis del finançament. Després s’analitzaran les discrepàncies incloses en l’informe de la ponència i, finalment, s’analitzarà el funcionament de la delegació parlamentària a Madrid quan es tramiti el text al Congrés dels Diputats.

Sobre aquest quart punt, Joan Saura ha explicat que es tracta d’una demanda de CIU per “determinar com es decidirà, per quines majories, en cas que hi hagi negociacions amb el Govern central i calgui modificar el text”. El conseller, que ha elaborat l’ordre del dia en conversa amb els presidents de tots els grups parlamentaris, ha avançat que el President de la Generalitat enviarà avui mateix una carta a tots els participants a la cimera amb l’ordre del dia.

Saura també ha explicat que mantindrà contactes amb diversos presidents de grup, “principalment de l’oposició”, abans de la cimera, per facilitar “que la reunió de dissabte sigui tant exitosa com sigui possible”. El conseller s’ha mostrat convençut que en la cimera de dissabte, “avançarem en el tema del finançament” i “quedarà clar que és superable”. Sobre la negociació iniciada amb CIU sobre la proposta de finançament, Saura ha dit que de les últimes reunions “ha quedat clar que l’acord és possible i és necessari”. 

El PPC, disposat a negociar la proposta de finançament del Govern

A preguntes dels periodistes, Saura ha celebrat la predisposició del PP de Catalunya a negociar al proposta de finançament del govern català, “en un moment en què, a nivell central, el PP s’ha quedat sense política autonòmica”. Saura ha  assegurat que les paraules de Mariano Rajoy donant llibertat al PP de cada comunitat per a fer les seves propostes de finançament,  “ha facilitat que el PPC s’acosti a les nostres posicions” i ha recordat que  “la nostra és una proposta potent i en el marc de la Constitució”.  El conseller també ha destacat que “algunes comunitats governades pel PP, al marge del que deia el partit central, han decidit fer les propostes de finançament que han volgut”.

Reunió amb l’ACM

El conseller ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Joan Maria Roig, per valorar el text de l’Estatut, un cop superada la primera lectura. En la trobada, Roig ha proposat un reconeixement més clar del “fet comarcal” en el nou Estatut. També ha defensat que “Govern i Parlament estableixin els criteris de distribució i repartiment de la participació dels municipis en els ingressos de l’Estat”. Per últim, el president de l’ACM ha proposat que l’Estatut inclogui “l’Estatut de l’electe”, que contemplaria un reconeixement econòmic i social per a ex-regidors i alcaldes. El conseller de Relacions Institucionals i Participació, que manté una ronda de contactes amb entitats que van fer aportacions en la campanya de participació per a l’elaboració de l’Estatut, traslladarà les observacions de l’ACM a la ponència.