. El conseller Saura ha presidit avui el lliurament de 78 condecoracions

. Avui fa 25 anys que els mossos van passar a dependre de la Generalitat

. En tres mesos s’han reduït a la meitat els robatoris anomenats silenciosos

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat avui que té la intenció de equiparar de forma gradual el salari dels Mossos d’Esquadra amb els de Bombers i Agents Rurals.

Saura, que ha presidit avui la celebració del Dia de les Esquadres en un acte que ha aplegat més d’un miler de persones al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha agraït a tots els agents de la policia de la Generalitat el seu esforç diari i el seu servei a la societat i ha anunciat que el departament d’Interior farà un esforç “dirigit cap al just reconeixement de les condicions laborals dels mossos d’esquadra i a la necessària equiparació salarial amb altres col•lectius de l’administració de la Generalitat com són els bombers i els agents rurals”.

“És la meva voluntat i la del Departament que dirigeixo –ha afegit el conseller- que en els mesos que queden fins que finalitzi l’any puguem trobar, junt amb els representants dels mossos d’esquadra que resultin escollits de la propera contesa electoral al Consell de la Policia, un acord que permeti fer-ho possible en els propers anys, de manera gradual”.

El conseller també s’ha compromès a treballar per “dotar-nos de noves instal•lacions, per formar noves promocions o per renovar parcs mòbils, per poder aconseguir la màxima eficàcia i el millor rendiment”.

El conseller ha recordat que avui fa exactament 25 anys que el cos de Mossos d’Esquadra va passar a dependre de la Generalitat i ha apel•lat als seus orígens, en el segle XVIII per recordar que es tracta d’”una policia arrelada a la cultura i al poble de Catalunya, al qual serveix”.

“La Policia de la Generalitat és una policia moderna, professional i democràtica. D’això ja ningú en té cap dubte. Els mossos i les mosses d’esquadra heu de continuar sent un símbol de convivència democràtica i una garantia per a l’exercici dels drets i els deures tant en el desenvolupament de la rutina quotidiana de les petites coses, com en l’esperit grandiós que suposa l’assumpció del concepte de llibertat de la Declaració Universal dels Drets Humans”, ha dit Joan Saura.

Col•laboració policial

El conseller ha aprofitat l’acte per agrair a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat “la bona predisposició i col•laboració” amb la policia catalana i a les policies locals “la feina que duen a terme i la bona relació que mantenen amb els Mossos d’Esquadra. I en el mateix sentit, a tots els membres de la judicatura, la fiscalia, els advocats que amb la seva bona feina sovint ajuden a fer menys difícil la dels policies “.

Després de recordar que el proper 1 de novembre el repte dels Mossos és  l’assumpció de les competències en seguretat i ordre públic a les comarques de la resta del Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, el conseller ha animat a “seguir contenint els índexs de inseguretat i treballar per anar-los reduint. Perquè malgrat que estadísticament els índexs de seguretat són bons no hem de conformar-nos ni ens hem de sentir del tot satisfets”

En aquest sentit, ha destacat els índexs de violència masclista i el número d’accidents de trànsit com dues de les “epidèmies” que s’han d’eradicar.

Operatiu Nansa

Dins les accions que els Mossos d’Esquadra estan duent a terme perquè els ciutadans se sentin més segurs i tranquils, Saura ha destacat que el dispositiu “Nansa”, posat en marxa el passat 15 de gener per lluitar sobre tot contra els robatoris a domicilis en urbanitzacions, “ja està donant els seus fruïts”.

“Les més de 110.000 hores de servei dedicades fins a finals de març a aquest dispositiu han permès reduir pràcticament a la meitat els robatoris silenciosos i contenir els robatoris violents a les zones rurals i a les urbanitzacions. A més, aquest dispositiu ha permès evitar i reduir altres tipus de robatoris a la llar i interceptar els autors de diferents casos de tràfic d’estupefaents”, ha informat Joan Saura.

Condecoracions

El conseller ha presidit el lliurament de 78 condecoracions, entre elles una medalla d’or, a títol pòstum, a l’agent de la Guàrdia Civil Juan Manuel Muñoz, mort  en una operació a Salou on van ser detinguts dos perillosos delinqüents.

També ha estat distingit amb una medalla de bronze amb distintiu vermell Roger Martínez, vigilant d’una discoteca barcelonina, per salvar la vida d’un mosso d’esquadra a l’interposar el seu braç davant d’un gran vidre que anava a caure sobre el coll del policia durant una intervenció policial. El vigilant va resultar greument ferit al braç impedint que el vidre caigués sobre el caporal.

També ha estat guardonat amb una medalla de bronze amb distintiu blau, per la seva trajectòria, el major Joan Unió, que ha comandat el cos durant els últims 12 anys i que ha passat a situació d’excedència recentment. 

Igualment ha rebut una de les medalles de bronze amb distintiu blau, el ciutadà d’origen llatinoamericà Galo Bienvenido Guzmán , que va posar en risc la seva vida salvant una dona d’avançada edat que va caure accidentalment a les vies del metro de Barcelona.

A l’acte, han assistit, entre d’altres, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, el delegat del Govern de l’Estat a Catalunya, Joan Rangel, el fiscal en cap en funcions, José Maria Romero de Tejada, la delegada de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, el secretari general d'Interior, Joan Boada, el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, el director general dels Mossos, Rafael Olmos,  el comissari  coordinador operatiu del cos, Josep Milan, així com els màxims comandaments del altres cossos policials que treballen a Catalunya.