Catalunya i les regions europees de Poitou-Charentes; Lazio i Toscana, promouran la creació d'un espai europeu de debat i recerca sobre la participació ciutadana. Els governs de la les 4 regions debaten avui els detalls de la futura Fundació europea per la democràcia participativa en una trobada a Brusseloles. També hi assisteixen representants de la Fundació Nacional de Ciències Polítiques del govern francès i de l'Espai Interregional Europeu. Per part de la Generalitat, hi participa el director general de Participació Ciutadana, Quim Brugué.

La Fundació europea per la democràcia participativa serà un espai de debat i recerca sobre la participació ciutadana dirigit al món acadèmic i a l’administració. El seu objectiu serà desenvolupar i difondre experiències i instruments al servei de la democràcia participativa, convertint-se en un lloc d’intercanvi i de reflexió. La idea és poder impulsar iniciatives participatives de forma conjunta i desenvolupar projectes compartits en temes de formació i facilitar la mobilitat dels funcionaris entre les diferents regions. A banda, la Fundació tindrà com a missió la creació d’una xarxa de “bones pràctiques” de democràcia participativa i aportarà recursos als investigadors sobre participació. La iniciativa va sorgir de la regió francesa de Poitou-Charentes, presidida per Segolène Royal.

En la trobada d’avui, les 4 regions impulsores presenten la política de participació ciutadana que desenvolupa cadascuna d’elles. Després, es discutiran els continguts,  les aportacions econòmiques i els aspectes legals per a la creació de la Fundació Europea per la Democràcia Participativa. L’acord de creació el signarien els presidents de cadascuna de les regions. L’objectiu és crear-la aquest mateix any i que, posteriorment, s’hi adhereixin altres regions europees.