La Junta de Seguretat de Catalunya aprova la creació del Comitè de Coordinació Policial i la incorporació dels Mossos als centres duaners de La Jonquera i Les

  • S’ha signat un protocol de coordinació operativa a nivell policial entre el Ministeri d'Interior i el Departament d'Interior de la Generalitat

  •  S'ha acordat la incorporació dels Mossos d'Esquadra als Centres de Coordinació Policial Duanera franco-espanyols

  •  S'ha avaluat el desplegament del protocol de col·laboració antiterrorista signat  la Junta del passat 14 de setembre

  •  S’ha firmat un protocol d’actuació policial en matèria d’estrangeria

  • Una ponència mixta estudiarà un millor finançament dels Mossos d’Esquadra  pel 2007

La Junta de Seguretat de Catalunya ha aprovat avui la creació del Comitè de Coordinació Policial, un nou òrgan que, dins el nou marc de competències de l’Estatut, ha de servir per impulsar i millorar la coordinació en l’àmbit policial.

 Aquest Comitè, que dependrà directament de la Junta de Seguretat, serà de composició paritària, amb participació de autoritats de l’administració central i autonòmica i comandaments dels diferents cossos de seguretat, així com de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

 Així mateix aquest Comitè comptarà amb una Comissió de Coordinació Policial integrada pels màxims responsables dels cossos policials de Catalunya en matèria de seguretat ciutadana, policia judicial, informació i de la resta d’àrees operatives.

La Comissió tindrà capacitat per decidir i acordar qualsevol mesura de coordinació i cooperació, així com resoldre les controvèrsies que puguin sorgir.

Les funcions d’aquesta Comissió seran les de trametre informació de caràcter operatiu, dur a terme accions de coordinació en actuacions compartides, així com aplicar els criteris de cooperació en la lluita contra el crim organitzat o en les activitats d’investigació coincident en matèria antiterrorista.

Sota la tutela de la Comissió també s’ha acordat crear la Sala de Coordinació Interpolicial de caràcter permanent per intercanviar immediatament novetats urgents.

Centres de Coordinació fronterers

Un altre dels acords adoptats avui per la Junta de Seguretat de Catalunya és la incorporació dels Mossos d’Esquadra als Centres de Coordinació Policial Duanera franco-espanyols, que es farà efectiva a les fronteres de La Jonquera (Girona) i Les (Lleida).

Aquests centres es van crear l’any 1998 arran d’un conveni de cooperació transfronterera entre els governs d’Espanya i Franca en matèria policial i duanera que contemplava la seva instal·lació a prop de les fronteres comunes per afavorir la cooperació policial i duanera, lluitar contra la immigració irregular, la delinqüència internacional, la prevenció de les amenaces d’ordre públic i els tràfics il·lícits.

La Junta de Seguretat de Catalunya ha considerat que, donades les noves competències que atorga a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra el nou Estatut, és convenient que la policia catalana estigui present en aquests centres, per la qual cosa el Ministeri d’Interior farà una declaració de competències en favor de la presència dels Mossos en aquests centres, on fins ara només treballen agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil.

Després, el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol haurà de publicar la incorporació dels Mossos a aquests centres duaners en el Boletín Oficial del Estado.

Coordinació antiterrorista

 La Junta de Seguretat de Catalunya celebrada avui al Palau de la Generalitat també ha fet el seguiment de com avança l’aplicació del protocol de coordinació antiterrorista acordat per Junta de Seguretat celebrada el passat 14 de setembre.

També ha analitzat el desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra i les perspectives de finalització del desplegament a tot el territori català l’any 2008.

Protocol d’actuació en matèria d’estrangeria

L’acord de cooperació policial també inclou un protocol específic que contempla les actuacions a dur a terme en matèria d’estrangeria per part de les diferents policies i com s’han de transmetre la informació.

Finançament Mossos d’Esquadra

A la Junta de Seguretat de Catalunya també s’ha aprovat la creació de una ponència tècnica mixta entre el Ministeri i la Generalitat per estudiar la millora del finançament dels Mossos d’Esquadra per aquest any i que s’ha plantejat l’objectiu de redactar i firmar abans de l’estiu un nou acord millorat de finançament de la policia autonòmica.

En aquest àmbit, la ponència estudiarà la possibilitat que el govern central millori el mòdul que paga per cada policia autonòmic i, per altra banda, avaluarà la conveniència de sufragar el cost de les hores extres que estan fent els Mossos d’Esquadra per suplir el dèficit d’efectius.

La Junta de Seguretat de Catalunya, màxim òrgan en matèria de seguretat,  ha estat presidida pel president de la Generalitat, José Montilla, i en ella també han participat el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura i el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

La trobada ha estat la segona Junta que presideix el president de la Generalitat després de les noves competències en matèria de seguretat que ha atorgat el nou Estatut d'Autonomia i la primera presidida per José Montilla.

En la reunió també han participat, el secretari general d’Interior, Joan Boada, així com el secretari de Seguretat Pública de la Generalitat, Joan Delort, i el director general de Policia, Rafael Olmos,  -que el passat dijous van fer una visita de treball al Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista a Madrid per intercanviar informació i compartir estratègies contra el terrorisme-, i la cap de l'Assessoria Jurídica d'Interior, Marta Gordi.

Per part del Govern de l'Estat han assistit el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, el secretari d’Estat de Seguretat, Antonio Camacho, el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, la secretària general tècnica del Ministeri de l’Interior, M. Ángeles González, el director del Gabinet de Coordinació de la Secretaria d’Estat de Seguretat, Rafael Ferrera, i el director general de Policia i Guàrdia Civil, Joan Mesquida.

Per a més informació, podeu contactar amb el Gabinet de Comunicació del DIREP:  93 483 01 41