El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat avui que el departament invertirà en els propers mesos més de 53 milions d’euros en la construcció de 7 nous parcs de bombers i l’ampliació i reforma d’altres 27. Aquesta inversió per al període 2007-2008 s’emmarca en l’impuls que està fent el govern de la Generalitat en la renovació i millora d’aspectes tan importants per al Cos de Bombers com les seves instal·lacions, la renovació de la flota mòbil i l’adquisició de nou material per als Bombers.

 

La directora general de Prevenció,  Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, ha afirmat que es tracta de la major inversió que es fa al cos dels Bombers de la Generalitat en els darrers 15 anys.

 

El conseller Joan Saura, el secretari general del Departament, Joan Boada, el secretari de  Seguretat Pública, Joan Delort, la delegada territorial de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, i la directora general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau, han participat avui en l’acte oficial de lliurament de distincions del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya amb motiu de la  Festa Patronal dels Bombers, que s’ha celebrat a Mataró coincidint amb el 150è aniversari dels Bombers d'aquesta ciutat.

 

En roda de premsa abans de començar l’acte oficial, Saura i Lanau han explicat les inversions i projectes del departament i, en aquest sentit, han detallat que les inversions s’han distribuït en 3 grans àrees d’actuació:

 

§       projectes de reforma i manteniment de les instal·lacions operatives

§       construcció de noves infraestructures

§       adquisició de material nou i renovació de vehicles

 

Joan Saura ha destacat que “aquesta inversió en infraestructures, material i vehicles es fa, no només perquè hi havia material obsolet sinó perquè els bombers puguin treballar com necessiten i com es mereixen”.

El conseller ha remarcat que el cos de Bombers “és una prioritat” pel departament. “Els Bombers són un instrument bàsic de la seguretat a Catalunya, perquè la seguretat no només són els Mossos d’Esquadra, són també els Bombers, que apaguen incendis, però també salven moltes vides a les carreteres i en rescats”.

 

Construcció i reforma dels Parcs de Bombers

Enguany, està prevista la finalització de les obres de construcció de 4 parcs de bombers nous, i de les reformes i ampliacions de 5 parcs més, així com també de l’Escola de Bombers de Catalunya.

 

Els 4 parcs de nova construcció són:

§       Amposta (en el qual la propera setmana s’hi traslladaran els efectius dels Bombers)

§       La Pera

§       Les Borges Blanques

§       Mataró

 

Els 5 parcs de bombers en reforma són:

§       Guissona (parc de bombers voluntaris)

§       Pineda de Mar

§       Prat de Llobregat

§       Tordera (parc de bombers voluntaris)

§       Vall de Cardós (parc de bombers voluntaris)

 

 

 

D’altra banda, hi ha 25 projectes més de parcs de Bombers i l’hangar per les aeronaus del DIREP de l’aeroport de Sabadell, que es troben en procés de redacció i licitació per obres de construcció, reforma i ampliació. Aquestes obres es preveuen finalitzar durant l’any 2008.

Els parcs de bombers de nova construcció són:

 

§       Cornellà de Llobregat

§       Lleida (construcció nou edifici de la seu de la Regió d’Emergències de Lleida)

§       Sant Boi de Llobregat (nou parc de bombers i nou edifici de la seu de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud)

 

Els parcs en reforma són:

·       Parcs de bombers funcionaris:

-        Berga

-        Cassà de la Selva

-        El Vendrell

-        Falset

-        Igualada

-        L’Hospitalet de Llobregat

-        Lleida

-        Manresa

-        Mollet del Vallès

-        Palafrugell

-        Prats de Lluçanès

-        Ripoll

-        Rubí / Sant Cugat del Vallès

-        Sabadell

-        Torelló

-        Tortosa

-        Tremp

-        Vic

 

·       Parcs de bombers voluntaris:

-        Camprodon

-        Sant Antoni de Vilamajor

-        Tagamanent

-        Torà

 

 

Renovació del parc mòbil

El parc mòbil dels Bombers de la Generalitat ha estat renovat i millorat de forma substancial al llarg d’aquesta passada legislatura. De fet, en poques setmanes està previst que s’incorporin 58 vehicles al parc mòbil dels Bombers, amb un pressupost de rènting de 2.804.412,34 euros. D’aquests vehicles, 40 són Nissan Pathfinder, 16 són Renault Kangoo i 2 són turismes de la marca Clio.

 

D’altra banda, a finals d’any s’esperen 17 vehicles més, els quals són:

-        3 Bombes Urbanes Lleugeres

-        6 Bombes Rurals Pesants

-        5 autoescales de 30 metres

-        3 autoescales articulades

 

 

Ampliació del vestuari i equipament dels Bombers de la Generalitat

 

El govern va aprovar el passat dimarts dia 6 de març el concurs de subministrament de vestuari i material per als Bombers de la Generalitat  per a la plurianualitat 2007-2008. El pressupost total que es destinarà al nou equipament és de 2.944.072,775 euros, desglossats en dues partides.

 

Aquest material servirà per continuar garantint tant l’equipament de les noves incorporacions de personal al cos dels Bombers de la Generalitat, com per a la reposició de totes aquelles peces que amb el seu ús es malmeten.

 

L’equipament previst en aquesta partida està compost tant per uniformes d’intervenció com per material logístic necessari per a cada efectiu dels Bombers en les diferents emergències.

 

 

Projectes futurs

 

El conseller Joan Saura ha avançat alguns dels projectes i compromisos del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació en relació al cos de Bombers que s’endegaran en els propers mesos en paral·lel a aquestes inversions.

Entre d’altres, el conseller ha explicat que el Departament prepara una Carta de Serveis al Ciutadà del cos de Bombers, que donarà peu a l’elaboració d’una nova llei de Bombers, en la qual s’explicitaran tots els serveis que ara ja es realitzen, com extinció d’incendis, salvaments, recerca persones, mitigacions de fuites i vessaments, intervencions en explosions, en accidents amb matèries perilloses, en patologies estructurals i ensorraments, assistències tècniques o simulacres, i afegint-hi aquelles altres que es deriven del nou Estatut d’Autonomia com és el cas del salvament marítim.

Saura també ha anunciat que es dissenyarà un pla de carrera professional i un pla de formació adequat als serveis que presten els bombers, i ha dit que ja s’han iniciat els processos de selecció i promoció que permetin gaudir d’una estructura de comandament adient a les necessitats actuals.

Així mateix, s’aprovarà una nova estructura de la Direcció General acompanyada d’un creixement dels recursos humans destinats a les regions d’emergències i als serveis centrals.

El conseller també ha fet un balanç “molt positiu” de l’activitat dels Bombers de la Generalitat durant l’any passat ja que van baixar les seves sortides d’emergència, el que significa, segons ha dit Joan Saura, “que s’ha fet una bona tasca de prevenció”.

 

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de premsa del DIREP:

93 483 01 41