La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil (DGESC) informa que, aquest matí, i tal i com estava previst, s’ha realitzat l’exercici d’activació de sirenes a les poblacions de Martorell i Abrera.

En total, s’han activat 7 sirenes, 5 ubicades al terme municipal de Martorell (pavelló esportiu, edifici de l’Ajuntament, Centre Cultural, complex esportiu Torrent de Llops, i recinte Ca n’Olivera), i 2 a Abrera (edifici de l’Ajuntament i urbanització Les Carpes).

A les 11.00 hores s’ha iniciat l’exercici, quan les sirenes han emès el so d’inici d’alerta, activades des del Centre d’Emergències de Catalunya, a Cerdanyola del Vallès. Deu minuts més tard, les policies locals dels dos municipis han activat el so de final d’alerta.

Un cop finalitzat l’exercici, representants de la DGESC i dels Ajuntaments de Martorell i Abrera s’han trobat per tal de procedir a la valoració de l’exercici, pel que fa al correcte funcionament dels sistemes d’activació de les sirenes, així com al seu abast i nivell auditiu.

En termes generals, la valoració ha estat positiva, atès que els sistemes d’activació han funcionat, i les 7 sirenes activades han emès els dos sons (d’inici i de final d’alerta).

Tot i això, sí que s’han destacat dos aspectes que caldrà estudiar, per tal de ser millorats, com són la qualitat i l’abast del so que emeten les sirenes. En determinades zones s’ha detectat que l’audició del so emès no es diferenciava amb claredat del so ambient, d’una banda i que el so oscil·lant es podia confondre amb les sirenes dels equips d’emergència, de l’altra.

D’altra banda, el telèfon d’emergències, 112, i les policies locals d’ambdós municipis no han rebut cap trucada relativa a l’exercici d’avui, de ciutadans que s’espantessin pel so de les sirenes. 

En aquest sentit, els ciutadans d’ambdós municipis han rebut, en el decurs de les darreres setmanes, material informatiu divers, que ha estat editat per la DGESC i distribuït pels Ajuntaments d’Abrera i de Martorell. En aquest material es detallaven les mesures d’autoprotecció a prendre en cas d’accident i s’explicava l’exercici d’aquest matí, tot descrivint els dos sons d’inici i de final d’alerta de les sirenes.

Recordem que l’activació de les sirenes, aquest matí, ha estat un exercici i que, per tant, la població no ha hagut d’adoptar cap mesura d’autoprotecció.

16.00 hores