El certamen vol potenciar la interrelació entre tots els agents del sector agroalimentari
El Teatre Nacional de Catalunya acollirà el pròxim 1 d’abril la primera edició del Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). L’objectiu principal d’aquest nou esdeveniment agroalimentari és afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya.
La primera edició del Tàstum inclourà tot un seguit d’iniciatives al voltant del sector agroalimentari: un panel de cuiners, una taula rodona sobre la situació i les potencialitats del sector, un lliurament de premis del Departament i un sopar de tast per a unes 500 persones.
Els actes previstos volen donar a conèixer l’elevat nivell de qualitat dels cuiners catalans; debatre sobre la situació actual de la indústria agroalimentària, així com analitzar les actuals pautes de comportament dels consumidors i fer un reconeixement a aquells que estan apostant per la innovació, la qualitat, la projecció internacional i la difusió de la pròpia activitat del sector.
Panel de Cuiners
El panel de cuiners vol explicar de manera didàctica com s’ha preservat la tradició de la cuina catalana, mitjançant la presència de les mares de grans cuiners que han contribuït en el traspàs del secrets culinaris. Els cuiners participants, tots ells amb estrelles Michelin, són Nando Jubany, de Can Jubany de Calldetenes, acompanyat de la seva mare Elena Erms, Joan Roca, del Celler de Can Roca de Girona, amb la seva mare Montserrat Fontanet, i Oriol Rovira, dels Casals de Sagàs, en companyia de la seva mare Maria Dolors Prat.
Cadascun d’ells presentarà el seu plat estrella i l’elaborarà davant dels assistents. Per la seva part, les mares que han estat referents per a ells a la cuina també elaboraran les seves receptes. La presentació de l’acte anirà a càrrec de la periodista de TV3 Tana Collados, que actualment dirigeix el programa “Al vostre gust”.
Taula Rodona
Una altra iniciativa de Tàstum serà una taula rodona que girarà entorn del món de l’alimentació des de diferents punts de vista: econòmic, salut, nutrició, distribució i consum, entre d’altres. El moderador del debat serà el periodista de EL PERIODICO, Josep Maria Ureta.
Entre els participants hi haurà Luis Simoes, director general de TNS Worldpanel Iberia; Josep Arcas, president de Nestlé Espanya; Valentí Pich, president del Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, així com Joan Gené, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.
Lliurament de premis
El certamen inclourà un apartat dedicat al reconeixement del sector. El Departament ha unificat en una única nit el lliurament de guardons històrics com els Premis d’Innovació Tecnològica Agrària (PITA), creats l’any 2001; el premi al millor jove artesà alimentari innovador de l’any i l’homenatge als Mestres Artesans de Catalunya. D’altra banda, es creen guardons nous vinculats al sector de la vinya i de la difusió, a part d’un premi especial del jurat.
El jurat encarregat de decidir els guanyadors dels premis de nova creació està format per la consellera delegada de l’empresa càrnia Casademont, Adrianna Casademont; el catedràtic de ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Subirats; el cuiner Nando Jubany; el periodista Marcel Gorgori i la subdirectora de TV3, Carme Basté, a més del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, i el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena.
Els guardons que s’atorgaran al Tàstum pretenen posar de relleu l’esforç que està fent el sector agroalimentari català per innovar i oferir productes amb un elevat valor afegit; fomentar l’elaboració i el consum dels productes artesanals; impulsar projectes empresarials en el sector vitícola des de diferents vessants; i reconèixer aquelles iniciatives de transcendència social i econòmica pel sector, que marquen un punt d’inflexió de cara al futur.
Sopar de tast
Per tancar la nit, s’oferirà als assistents un sopar de tast al vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya on es podran degustar els plats elaborats per Nando Jubany, Joan Roca i Oriol Rovira i les seves mares, així com tastar els vins catalans amb Denominació d’Origen. En el mateix vestíbul, una exposició mostrarà al públic del Tàstum la història dels premis PITA, reflexant així la innovació tecnològica que el sector agroalimentari ha experimentat en els últims anys.
25 de febrer de 2008