Durant la propera setmana, del 19 al 23 de març, es realitzarà un projecte pilot de formació sobre la prevenció dels incendis forestals  i sensibilització ambiental amb el títol El bosc mediterrani, el foc i tu, el qual va adreçat a alumnes de primària i secundària de la comarca de l’Alt Empordà.

Aquest projecte forma part del programa de sensibilització ambiental iniciat l’any 2004 a l’Anoia i que, des d’aleshores, s’està aplicant en format de prova pilot a altres  comarques. El seu objectiu és analitzar, definir i implementar una eina de formació àgil i efectiva per als infants i joves sobre la prevenció dels incendis forestals. Una eina que, a més, incorpora informació sobre la realitat actual dels nostres boscos mediterranis i de la necessitat de la seva gestió.

El programa de la setmana vinent s’impartirà a 157 alumnes de 7 centres d’educació infantil i primària i 3 d’educació secundària de Figueres, Maçanet de Cabrenys, la Vajol, Agullana, Boadella, Biure i Llançà.

Les sessions estan plantejades des de la vessant teòrica i pràctica per tal de fer entendre que el foc no és una catàstrofe natural sinó un element que forma part del cicle natural que cal gestionar. Així, s’estructuren en tres blocs: una xerrada teòrica a l’aula on membres de Bombers els informaran sobre l’ecologia i els incendis forestals; un taller a la mateixa escola, a on els nens posaran en pràctica els conceptes exposats en la sessió teòrica; i una sortida guiada per Bombers i l’enginyer de comarca en la qual els alumnes visitaran el Parc Natural del Cap de Creus, mentre realitzen una gimcana que els servirà per prendre consciència, in situ, de la problemàtica dels incendis forestals al bosc mediterrani.

Aquestes jornades estan organitzades pels Bombers de la Generalitat, el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Empordà, i l’enginyer de comarca de l’Alt Empordà. A més, s’ha comptat amb la col•laboració de la Federació d’Associacions de Defensa Forestal de l’Alt Empordà, del Parc Natural del Cap de Creus i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Aquells mitjans interessats en assistir a alguna de les sessions, s’hauran de posar en contacte amb l’Oficina de Premsa d’Emergències a través del telèfon 93 586 77 20 o el mail premsa.bombers@gencat.net

Cerdanyola del Vallès, 16 de març de 2007