Demà dijous 25 de maig, a partir de les 09’00 hores, tindrà lloc, a la Sala Polivalent de La Fatarella (Av. Catalunya núm.3, La Fatarella –Tarragona-), la jornada “L’auprotecció en els incendis forestals”. Està organitzada per la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil, a través de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre i la unitat GRAF (Grup de Reforç d’Actuacions Forestals), i va adreçada a tots equips d’emergències que intervenen en els incendis forestals.

La jornada, en què es parlarà de la seguretat i l’autoprotecció en cas d’incendi forestal, serà presentada per Josep Suñé, alcalde de La Fatarella, i Joan Rich, cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, dels Bombers de la Generalitat. A més, diferents responsables del cos dels bombers també tractaran i analitzaran casos concrets d’incendis forestals, com per exemple els de Sant Feliu de Guíxols (2003) i Sant Llorenç Savalls (2003) o el de Coll de Nargó (2004) i Borges del Camp (2005) entre d’altres. Marc Castellnou, analista en cap de la unitat GRAF, presentarà l’estudi del cas de l’incendi forestal de Nonasp (1994) on van morir 4 membres del cos dels Bombers de la Generalitat.

A la tarda, es farà una visita guiada a les zones afectades pels incendis forestals de Nonasp el 1994 i Riba-roja el 2006.

En aquesta jornada, que es repetirà el proper dimecres 1 de juny a les mateixes instal·lacions, comptarà amb l’assistència de representants dels cossos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Exèrcit i membres de les diferents regions del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

L’evolució en els incendis forestals ha fet que, cada cop més, els Bombers hagin de treballar en l’extinció d’incendis que, a més de massa forestal, afecten urbanitzacions o edificis que són a prop del bosc. En aquest tipus d’incendis, les tasques dels equips d’extinció s’han de prioritzar en el salvament de les persones i dels béns que es puguin veure afectats per l’incendi, i en l’extinció de l’incendi que afecta la vegetació, per aquest ordre. És per aquest motiu que els aspectes d’autoprotecció dels equips d’intervenció són especialment importants d’estudiar i analitzar, tal i com es farà en la jornada de demà.