Aquest matí, a partir de les 11.00 hores, ha tingut lloc a l’auditori de l’Escola de Policia de Catalunya, l’acte d’obertura del Curs de Formació Bàsica per a bombers d’aquest any 2007.

L’acte ha comptat amb la presència del cap de la Divisió Operativa, Antoni Rifà; el subdirector general d\'Administració i Serveis de l\'Escola de Policia de Catalunya, Joan Josep Guillem, i el director de l’Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya, Jordi Sans, entre d’altres autoritats.

Després de donar per inaugurat el curs, els instructors, personal i tutors s’han presentat als aspirants a bomber i els han fet entrega de la Guia de l’alumne, les normes de règim intern i els apunts del Curs Bàsic de Formació.

En aquesta promoció seran un total de 137 els aspirants a bomber de la Generalitat que, després de realitzar el curs bàsic, hauran de superar la darrera fase que consistirà en fer pràctiques en un parc de bombers de Catalunya.

Els alumnes del curs bàsic impartiran, fins el proper dia 29 de juny, un total de 580 hores lectives, entre sessions teòriques i pràctiques.

Curs bàsic 2007

El Curs Bàsic s’imparteix a tots els aspirants que han superat les primeres fases del concurs d’oposició per proveir places en l’escala bàsica del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Aquestes primeres dues fases, just abans de l’inici del Curs Bàsic, són obligatòries i eliminatòries. La primera d’elles (fase d’oposició) va consistir en la prova d’aptituds i coneixements, les proves físiques, la de conducció de vehicles, la revisió mèdica i, finalment, una avaluació psicològica. En el cas d’aspirants de nacionalitat no espanyola, també es va fer una prova de coneixements de llengua castellana.

La segona fase (concurs) va incloure la valoració dels mèrits dels aspirants, com ara els serveis prestats al Cos de Bombers a la Generalitat de Catalunya o en altres administracions, i les tasques operatives fetes al sí de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.

Superades aquestes dues fases, els aspirants inicien el Curs Bàsic, en què els alumnes reben la formació específica que requereix l’exercici de la tasca de bomber.

Un cop superat aquest curs, els alumnes hauran de superar la darrera fase, que consistirà en les pràctiques en un parc de Bombers de Catalunya. Aquesta darrera fase començarà un cop l’Escola de Bombers i Seguretat Civil faci pública la destinació de cadascun dels alumnes per al període de pràctiques. Acabat aquest període satisfactòriament, els aspirants seran considerats de manera definitiva com a  personal funcionari del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Continguts del Curs

Els mòduls, tant teòrics com pràctics, que es duran a terme en aquest curs seran: lloc de treball (29h); coneixement del territori i les edificacions (50h); atenció sanitària i psicològica a les víctimes (68h); protecció i seguretat personal (69h); mitjans i procediments operatius (28h); ciències aplicades (32h); extinció d’incendis urbans i industrials (90h); salvaments i rescats (72,5); assistències tècniques (20h); risc químic (51,5h); extinció d’incendis forestals (50h); i preparació física (20h).

D’altra banda, les sessions pràctiques es faran en diferents indrets on els alumnes posaran en pràctica les seves dots tècniques. Així, hi ha sessions en empreses, com ara a l’empresa Repsol (Tarragona), i també en camps específics de pràctiques contra incendis, com ara can Padró a Sant Vicenç de Castellet (Bages).

Alumnes

Per a la convocatòria 68/06 per proveir 137 places de bomber/a de l’escala bàsica, es van presentar 1.644 persones. D’aquestes, 68 van ser excloses en no complir els requisits necessaris per poder prendre part en el procés. Així, en les primeres dues fases (oposició i concurs) van prendre-hi part finalment 1.576 persones.

La primera prova (qüestionari d’aptituds i coneixements, i examen de català per als que no n’estaven exempts) la van superar un total de 549 persones.

La segona prova, la de les aptituds físiques, la van superar 318 aspirants. La tercera, que és la de conducció de vehicles lleugers i pesants, la van passar 247 aspirants. Posteriorment arribava el torn de la revisió mèdica, que van superar 242 persones; i l’última prova va ser l’avaluació psicològica. De totes les persones que van superar aquesta prova, i que continuaven aspirant a una de les places, van passar directament a la fase concurs, a on se’ls van valorar els mèrits demostrables. En base a uns barems preestablerts en les bases de la convocatòria, es van seleccionar els primers 137 aspirants per seguir el Curs Bàsic, dels quals 4 són dones, i que comença el proper dia 29 de gener de 2007.

Els 137 aspirants són de 33 comarques diferents de Catalunya. La distribució de tots ells, segons la comarca d’origen, la podeu consultar en el document  en format pdf.

Cerdanyola del Vallès, 24 de gener de 2007

13.00 hores