Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia dedica el desembre als paisatges d'agricultura resilient i a les planes de calma

  1. Aquest mes posa el focus en els conreus de la patata, l’elaboració del torró, la cria de pollastres i capons, i les begudes tradicionals com la ratafia i el brandi
  2. Arreu del territori s’han programat activitats per reivindicar el valor dels productes d’hivern


FOTO NP ACTIVITATS CRMG 2025 DESEMBRE
{"uuid":"e19429c0-0666-4535-b3c4-e502ba5c022b","name":"Pollastre-rostit_1.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0"}

A mesura que el calendari avança cap a l’hivern, Catalunya es converteix en un mosaic de paisatges agrícoles que combinen tradició, esforç i capacitat d’adaptació. A les planes de calma i a les zones de cultiu, el ritme del camp continua marcat per la feina dels productors, que, amb constància i coneixement, fan possible que aliments com la patata, el pollastre, el capó o els fruits secs (que donen origen al torró) arribin a les llars en un dels moments més especials de l’any.

Des de la Noguera, el Solsonès, o les Garrigues, fins a la Conca de Barberà, el Baix Camp, o el Lluçanès i el Moianès, entre altres comarques, els paisatges d’agricultura resilient mostren la força d’un sector que, malgrat els reptes climàtics i econòmics, continua mantenint viu el vincle entre terra, cultura i gastronomia. Les hectàrees de cultiu, les granges familiars i els obradors artesans formen un teixit territorial indispensable per entendre la cuina catalana d’hivern.

En aquest context, i en el marc de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el mes de desembre posa el focus en aquests oficis i productes que defineixen un patrimoni gustatiu arrelat a la temporada de fred: les patates, els pollastres i capons, el torró, i les elaboracions alcohòliques de gran història com la ratafia o el brandi, que formen part de la identitat de molts pobles i comarques. El desembre esdevé així un homenatge als paisatges d’agricultura resilient, al treball dels productors, i a la diversitat d’oficis que fan possible la gastronomia catalana.

Activitats destacades del mes de desembre

Arreu de Catalunya s’organitzen fires, mercats i jornades gastronòmiques que volen donar a conèixer la riquesa d’aquests productes i posar en valor el paper de les zones agrícoles i ramaderes.

Del 18 de novembre al 12 de desembre. “Fem carn de conill. Fem país, fem salut, fem-ho fàcil”. Les principals associacions del sector cunícola promocionen el consum de carn de conill als mercats i carnisseries tradicionals de Barcelona.

Del 21 de novembre al 7 de desembre. 39a Mostra Gastronòmica de la Garrotxa: “La Garrotxa més formatgera” (La Garrotxa). Nova edició de la Mostra Gastronòmica, en què el formatge és el producte protagonista. Els restaurants ofereixen plats elaborats amb formatges locals, i el públic pot gaudir de tastos i tallers per conèixer-ne la varietat, l’origen i els processos d’elaboració.

Del 27 de novembre al 14 de desembre. Ruta QuintoTapa. En el marc de la Ruta QuintoTapa Pota Blava i Carxofa Prat, la Granja La Ricarda del Prat de Llobregat acollirà una aula de cuina amb un tast d'aquests dos productes emblemàtics del municipi.

De l’1 al 31 de desembre. Agramunt i Vilagrassa pel foment del producte protegit IGP Torró d’Agramunt. Celebració d’actes per a la promoció del torró amb IGP Torró d’Agramunt i productes del territori, durant el desembre a l’Urgell.

De l’1 al 31 de desembre. El torró i els productes nadalencs són els protagonistes (l’Urgell). L’Àrea de Turisme de l’Urgell organitza conjuntament amb restaurants de La Ruta Gastronòmica de l’Urgell, una acció promocional per posar en valor el torró d’Agramunt com a ingredient important a la cuina dels restaurants. Ofereixen plats tant tradicionals com innovadors, i primers plats, segons plats i postres on el torró d’Agramunt és el protagonista.

Del 12 al 14 de desembre. Fira de Nadal (el Vendrell). La Rambla del Vendrell acull la Fira de Nadal. Aquest és un espai de trobada per gaudir de productes de qualitat i de proximitat que vol recuperar l’essència de les fires tradicionals i que vol consolidar-se com a esdeveniment de referència al municipi.

13 de desembre. La taula dels artistes (Sant Feliu de Guíxols). A l’ermita de Sant Amanç es parlarà del massís de l’Ardenya, els bolets, la caça i la natura. Els artistes seran Maribel Bosch, propietària del restaurant La Pansa, i Quico Amador, gran coneixedor dels racons de l’Ardenya. Els assistents podran gaudir d’un tastet i una copa de vi de proximitat.

13 de desembre. Nit de l’Oli. Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya (Les Borges Blanques). Aquests guardons tenen com a finalitat fomentar la promoció, la comercialització i el consum d’olis catalans d’alta gamma, i reconèixer-ne les millors produccions per les seves característiques sensorials destacades.

13 de desembre. Wine Bar de Nadal (Sant Salvador de Guardiola). Aquest desembre, el celler Fargas Fargas (DO Pla de Bages) torna a obrir les portes del seu Wine Bar amb una proposta molt especial per celebrar Nadal entre vinyes, amb bona taula, música i la millor companyia. Inclou un dinar d’escudella del cuiner ecogastronòmic (slow food) de l’obrador Cal Fusteret.

18 de desembre. Jornada d’oleoturisme (Mas Boronat. Salomó). La jornada d’oleoturisme vol posar en valor l’oli d’oliva català i tot el seu entorn com a recurs de turisme i desenvolupament sostenibles i promoció del territori. Durant la jornada es duen a terme ponències i una taula rodona per compartir coneixements, preocupacions i crear sinergies entre professionals del sector oleoturístic.

Del 15 al 22 de desembre. Gastrosàvies (l’Hospitalet de Llobregat). S’expliquen receptes catalanes elaborades per hospitalenques de diferents orígens, al Centre de Formació d’Hostaleria.

20 i 21 de desembre. 361a Fira del Gall (Vilafranca del Penedès). Aquesta fira d’aviram té una llarga trajectòria amb arrels medievals, i destaca per la presència del Gall del Penedès amb IGP, una raça d’au autòctona reconeguda per la seva qualitat i sabor únics. Enguany, la Fira del Gall acull una mostra de cuina d’aviram i una selecció de vins de la DO Penedès, creant una experiència completa per als amants de la gastronomia.

Totes les activitats es poden consultar a l’agenda de Som Gastronomia: https://somgastronomia.cat/agenda.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia