L’incendi ha estat posat en coneixement dels Bombers de la Generalitat a les 17’07 hores. S’hi han localitzat dos focus principals de propagació, separats entre ells. Els focus es trobaven propers a superfície agrícola, al nord-est de la fàbrica de ciment de Viladecans.

 Inicialment, el foc ha corregut ajudat pel vent de sud-oest, amb un pendent a favor (la vessant, orientada a l’oest i amb combustible calent). D’entrada, en aquest vessant, el foc ha cremat matoll d’argelaga i esbarzer.

El foc, en aquest vessant oest, ha tingut una longitud de flama d’entre 4 i 6 metres (foc ascendent).

 Quan el foc ha arribat a la carena divisòria (límit de termes municipals entre Viladecans i Sant Boi del Llobregat), ha començat a cremar el vessant orientat a l’est (on hi havia combustible menys calent). Aquí, el foc ha començat a baixar el pendent, empès pel vent de sud-oest. El combustible dominant en aquest vessant era el matoll, encara que la presència de massa arbrada (pi blanc) era més abundant. Aquesta massa es compon d’arbres de 10 a 12 metres d’alçada amb sotabosc de matoll de rebrot (alzines i llentiscle).

El comportament del foc en aquest vessant est ha estat de superfície d’alta intensitat, mostrant longituds de flama de 1,5 a 2 metres (foc descendent), tot i que ha pujat a capçades amb facilitat (a la zona arbrada) mostrant longituds de flama de 15 a 20 metres.

La superfície potencial que hauria pogut ser afectada per l’incendi era la totalitat d’aquesta carena, disposada de sud a nord; des de la seva zona més baixa (Viladecans) fins la zona més elevada (Torrelles de Llobregat).

Pel que fa a l’estratègia seguida pels efectius de l’extinció, s’ha donat prioritat a  la protecció del polígon industrial Sales (flanc dret del segon focus), després d’ubicar els primers vehicles a l’inici. Un cop el front de foc ha arribat a la carena divisòria, s’ha prioritzat la protecció de la zona d’interfície urbana: les Orioles i Marianao. Finalment, els fronts propers als habitatges s’han estabilitzat, restant encara per estabilitzar el flanc esquerre (front de foc per sota de l’ermita de Sant Ramon).

Cal destacar la dificultat de treball per als mitjans aeris, per la presència de múltiples línies elèctriques d’alta tensió, així com la sequera acumulada del combustible a la zona.

Cerdanyola del Vallès

23’18 hores