La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que manté activada la fase d’emergència-1 del pla Inuncat atesa, d’una banda, la difícil situació que encara es viu en alguns indrets del litoral gironí i, de l’altra, per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, segons la qual fins demà al migdia encara pot haver-hi pluges abundants a les comarques del  litoral i prelitoral de Catalunya, especialment, a les del nord-est.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que els cabals d’aigua de les conques fluvials, de forma general, han baixat. Tot i això, els cabals dels rius Daró, Onyar i Muga encara poden empitjorar, si es compleixen les previsions meteorològiques.

Segons el Servei Català de Trànsit, hores d’ara encara es produeixen talls que afecten la xarxa viària, la majoria dels quals són encara conseqüència de la forta pluja caiguda al llarg del dia d’ahir (podeu consultar les incidències viàries al web www.gencat.net/transit).

Pel que fa a la quantitat de pluja que ha caigut durant la jornada d’avui, divendres, cal destacar que fins al moment no ha superat a cap comarca catalana els 30 litres mm.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant avui en serveis directament relacionats amb la gran quantitat d’aigua caiguda ahir, sobretot a les comarques del litoral gironí. Des de les 14’00  d’aquesta tarda i fins les 18’00 hores, han treballat en 42 serveis (25 a la demarcació de Girona i 16 a la de Barcelona).

És molt important, doncs, seguir les indicacions del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT), tot demanant abstenir-se dels desplaçaments cap a habitatges de segona residència, incidint en la necessitat d’extremar les precaucions (sobretot a la carretera), evitant circular pels llocs on pugui haver-hi acumulació d’aigua i no estacionant vehicles en els cursos de rieres i torrents davant la possibilitat de la crescuda sobtada del nivell de l’aigua.

En cas d’emergència, recordeu que el telèfon únic d’emergències és el 112.

Aquesta tarda, un home ha creuat un pas soterrani amb el seu vehicle, fent cas omís a la senyalització que ho prohibia per la quantitat d’aigua acumulada que hi havia. L’home ha hagut de ser rescatat per la Policia Local de Cabrera de Mar, que l’ha ajudat a recuperar el seu vehicle.

A les 16’53 hores la policia local de Sant Quirze del Vallès ha treballat en el rescat de dos vehicles tot terreny que estaven embarrancats en una pista forestal d’ aquest municipi, amb els ocupants sans i estalvis.

El Departament d’Interior vol vol incidir en la necessitat de seguir les recomanacions emeses des del CECAT, que volen garantir la seguretat del ciutadà i evitar situacions com les que van provocar la mort de 3 persones ahir, o  la viscuda a la riera d’Argentona i Sant Quirze del Vallès.

19’00 hores