- Els 5 millors olis de grans productors 2025 han estat Elixir Despinyolada Bio (Cuadrat Valley), Janiroc Koroneiki (Pons Tradició), JanirocLecciana (Pons Tradició), Janiroc Arbequina (Pons Tradició), Elixir Bio (Cuadrat Valley)
- En la categoria de millors olis de petits productors, els guardonats han estat Salar d'Arbúcies (Molí Salar d'Arbúcies), Coll de l'Alba Morruda (Xavier Guilera Ximenis), Arbor Sacris (Miliunverd), Oli de Marges – Masia Can Calopa (L'Olivera) i Identitat Olive Oil Empeltre (Identitat Olive Oil)

Les Borges Blanques va acollir dissabte la segona edició dels Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, en el marc de la primera Nit de l’Oli d’Oliva Verge Extra Català. L’acte, presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va reunir una àmplia representació del sector oleícola i de les institucions comarcals i territorials d’arreu de Catalunya.
En aquesta edició s’han concedit 72 guardons, repartits entre les diferents categories dels premis, als quals han concorregut 186 olis, 53 més que l’any passat. Aquest increment constata la qualitat, la innovació i la diversitat dels olis produïts al país.
Els 5 millors olis de grans productors 2025 han estat: Elixir Despinyolada Bio (Cuadrat Valley), Janiroc Koroneiki (Pons Tradició), Janiroc Lecciana (Pons Tradició), Janiroc Arbequina (Pons Tradició), Elixir Bio (Cuadrat Valley). I en la categoria dels 5 millors olis de petits productors, han estat guardontas Salar d'Arbúcies (Molí Salar d'Arbúcies), Coll de l'Alba Morruda (Xavier Guilera Ximenis), Arbor Sacris (Miliunverd), Oli de Marges – Masia Can Calopa (L'Olivera) i Identitat Olive Oil Empeltre (Identitat Olive Oil).
A més, s’han premiat els olis guanyadors en les set categories establertes: Tipus d’afruitats de Grans Productors, Tipus d’afruitats de Petits Productors, Producció Ecològica, Monovarietals, Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Embalatge.
El conseller Òscar Ordeig, que ha inaugurat la gala, ha manifestat que l’oli d’oliva verge extra “és un dels grans tresors gastronòmics del país i un aliment essencial en la nostra manera d’entendre la cuina i la salut. Catalunya produeix olis de prestigi internacional, que són paisatge i territori, però també innovació, talent i esforç de centenars de productors”.
“Aquests premis reconeixen la feina ben feta i reforcen el compromís del Govern amb un sector estratègic que combina tradició, sostenibilitat i futur. La Nit de l’oli d’oliva verge extra és un impuls per continuar avançant cap a l’excel·lència i per reforçar el valor dels nostres olis entre cuiners, consumidors i mercats”, ha destacat el titular del Departament d’Agricultura.
El jurat ha estat integrat per membres del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, tastadors internacionals d’Itàlia, Grècia i Andalusia, i representants de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, del Barcelona Centre de Disseny, del Clúster del Packaging, de la Fundació Alícia i del sector de la restauració.
Aquesta segona edició s’emmarca dins la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, i contribueix a impulsar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra catalans en el mercat alimentari i la restauració. El projecte culminarà amb la publicació, el proper mes de febrer, de la Segona Guia dels Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya.
Aquests han estat els OOVE guanyadors:
OLIS D'OLIVA VERGE EXTRA DE GRANS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
1.Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
2.Janiroc Koroneiki,Pons Tradició
3.JanirocLecciana,Pons Tradició
4.Janiiroc Arbequina, Pons Tradició
5.Degustus Selecció Especial, Cooperativa la Granadella
Afruitat verd mitjà
1.Elixir Bio, Cuadrat Valley
2.Fontfleurie,Cuadrat Valley
3.Baronia de Cabacés, Cooperativa de Cabacés
4.Oli les Cabanes, Cooperativa de Juncosa
5.Mallafré Ecològic, Olis Mallafré
Afruitat verd lleuger
1.Promptus,Arbequina i Secció Credit SCCL
2.Oli Ferm, Cooperativa Castelldans
3.Priordei 1789 Arbequina,Agro Foods & Commerce
4.Baronia de Cabacés Ecològic, Cooperativa de Cabacés
5.Molí del Llarg Eco,Industrial Agrícola Forés
Afruitat madur
1.Oli Padrí,Mas Montseny
2.Oli Amagat,Ramon Rojo Puerto
3.Caterra Empeltre,CooperativaPobla Massaluca
4.Etim,Agrícola Falset Marçà
5.Caterra Empeltre Arbequina, CooperativaPobla Massaluca
OLIS D'OLIVA VERGE EXTRA DE PETITS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
1.Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
2.Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
3.Oli de Marges-Masia Can Calopa, L’Olivera
4.Identitat Olive Oil Empeltre, Identitat Olive Oil
5.Albium Picual i Arbequina, Agroalbium
Afruitat verd mitjà
1.Arbor Sacris,Miliunverd
2.Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli
3.Oleum Naturale, PZ Turch
4.Oli del Boix,Cal Boix, SCP
5.Casolí, Miliunverd
Afruitat verd lleuger
1.Az-Azeytun Arbequina, Comercial Az-Azeytun
2.Suo Tempore by Raig d'Arbeca,Raig d'Arbeca
3.Ella i Naltres, Comercial Az-Azeytun
4.Torre Roja,Agrícola Mas Curró
5.Massís del Port 1898 Verd Arbequina, Agrícola Sant Josep Bot
Afruitat madur
1.Verolat de l'Ebre, Miquel Pérez Vallés
2.Ella i l'Ariadna, Comercial Az-azeytun
3.Mas Curró Vera Selecta, Agrícola Mas Curró
4.Ella i l'Adam,Comercial Az-azeytun
5.Cimma Massanell,Olea Drinks
OLIS DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA
1.Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
2.Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
3.Oli de Marges-Masia Can Calopa, L'Olivera
OLIS MONOVARIETALS
1.Millor monovarietal arbequina: Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
2.Millor monovarietal arbosana: Ella i Naltres, Comercial Az-azeytun
3.Millor monovarietal argudell: Oli Fontclara Argudell, Zanotelli
4.Millor monovarietal empeltre: Verolat de l'Ebre, Miquel Pérez Vallés
5.Millor monovarietal farga: Arbor Sacris,Miliunverd
6.Millor monovarietal kironeiki: Janiroc Koroneiki, Pons Tradició
7.Millor monovarietal lecciana: Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
8.Millor monovarietal picual: Mas Montseny Selecció Picual, Mas Montseny
9.Millor monovarietal vera del Vallès: Salar d'Arbúcies,Molí Salar d'Arbúcies
10.Millor monovarietal morruda: Coll de l'Alba Morruda,Xavier Guilera Ximenis
OLIS ELABORATS EN PROJECTES DE RECUPERACIÓ DE VARIETATS AUTÒCTONES
1.Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
2.Furro, Sodelplan
3.Cimma Massanell, Olea Drinks
MILLOR MARIDATGE, COMBINACIÓ CULINÀRIA I VERSATILITAT GASTRONÒMICA
1.Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli
2. Suo Tempore by Raig d'Arbeca, Raig d'Arbeca
3. Mas Curró Vera Selecta, Agrícola Mas Curró
MILLOR EMBALATGE
1. Arbor Sacris, Miliunverd
2. JanirocLecciana, Pons Tradició
3. Baronia de Cabacés, Cooperativa de Cabacés
MILLORS OLIS GRANS PRODUCTORS 2025
1.Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
2.Janiroc Koroneiki, Pons Tradició
3.JanirocLecciana, Pons Tradició
4.Janiiroc Arbequina,Pons Tradici
5.Elixir Bio, Cuadrat Valley
MILLORS OLIS GRANS PRODUCTORS 2025
1.Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcie
2 Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
3. Arbor Sacris,Miliunver
4. Oli de Marges-Masia Can Calopa, L'Olivera
5. Identitat Olive Oil Empeltre, Identitat Olive Oil



