La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que a les 10’45 hores, i amb el darrer butlletí informatiu del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es passa a fase d’Emergència-1 del pla Neucat. Així mateix, es manté la fase d’alerta del pla Inuncat.

Segons el Servei Català del Trànsit, les principals incidències viàries que hi ha, hores d’ara, a causa de la neu són:

· Pel que fa a l’autopista AP-2 està obert als turismes entre Lleida i les Borges Blanques, però restringit el trànsit als vehicles de 3a categoria

· A2: obligatòria l’ús de cadenes entre Jorba i Lleida i restringit als vehicles de 3a categoria

· C-25: obligatori l’ús de cadenes entre Sant Pere Sallavinera i Cervera

· C-14: des de Balaguer fins a Pons, de Tàrrega a Montblanc i des de Montblanc a Alcover és obligatori l’ús de cadenes pels turismes i està restringit als vehicles de 3a categoria

· C-37: obligació d’ús de cadenes entre Montblanc i Alcover i restringit als vehicles de 3a categoria

A la zona de les comarques de la Conca de Barberà i Priorat l’estat de la xarxa viària és molt complicada a causa de la neu i cal evitar realitzar-hi desplaçaments.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) fins al migdia i principis de la tarda encara es poden produir precipitacions en forma de neu en cotes baixes, a la part nord occidental del país, però la cota de neu anirà pujant ràpidament. Pel que fa les pluges, a mesura que avancin les hores, es concentraran més a la part nord-est de Catalunya. Localment es podrien acumular fins a 100 m2 en 24 hores.

Recordem que es manté el risc d’allaus, així doncs, cal evitar esquiar fora de les pistes senyalades i extremar les precaucions a l’hora de programar qualsevol activitat de muntanya. Per tot això, es fa molt important realitzar un seguiment exhaustiu de l’evolució meteorològica. 

Des del Centre d’Emergències de Catalunya, es vol insistir en que cal evitar realitzar desplaçament a les zones afectades per la neu si no és del tot indispensable. En qualsevol cas, cal informar-se abans de realitzar qualsevol trajecte i especialment, fer-ho amb les garanties que el vehicle està en perfecte estat i equipat amb el necessari (cadenes, combustible,...).

D’altra banda, i per aquelles zones afectades per la pluja, cal que també s’hi mantinguin les màximes precaucions, disminuint la velocitat i augmentant la distància de seguretat, perquè s’hi poden acumular bassals que poden dificultar la conducció i a la vegada alentir la frenada a causa de l’asfalt lliscant. 

A més, cal evitar circular per els guals i, evitar, també, aparcar els vehicles en les lleres dels rius pel risc que suposa les crescudes dels rius. Així mateix, és molt important fer cas omís a les senyalitzacions i/o restriccions per part dels agents de seguretat.

I, cal recordar el telèfon únic d’emergències, 112.

10’50 hores