D’acord amb les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el Centre d’Emergències de Catalunya manté activa la fase d’alerta tant de l’Inuncat com del Neucat.

Pluja

Les previsions apunten de la probabilitat que s’acumulin més de 100 mm d’aigua en 24 hores a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Ripollès. A la zona del litoral i del prelitoral també s’esperen precipitacions puntuals menys abundants.

Risc de desbordaments i crescudes

D’altra banda cal recordar que el pla Inuncat  es manté activat també pel risc de riuades a tota la zona litoral. Segons informacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, les conques que a hores d’ara es troben més plenes són les del Fluvià, la Muga, Tordera, Besòs i el Ter. És en aquesta zona on hi ha més risc de desbordaments. Tot i això les precipitacions acumulades al nord-est del país i les que s’esperen al llarg del dia, juntament amb l’aigua que prové de la neu que es va fonent, poden produir crescudes sobtades d’aigua a qualsevol conca. Davant d’aquesta situació, s’ha de circular amb molta precaució i evitar travessar per punts inundables i guals. Així mateix, no aparcar a les lleres dels rius i les rieres.

Nevades

Es manté la cota de neu al voltant dels 300 metres on es poden acumular gruixos de neu de més de 2 cm a les comarques del Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Pla d’Urgell, Priorat, Ribera d’Ebre, Segrià, Terra Alta i Urgell. Les previsions apunten que, al llarg del dia, aquesta cota anirà pujant progressivament fins arribar, ja al final del dia als 1.200 metres.

Risc d’allaus

El risc d’allaus és molt fort a la zona de Pirineu per la possibilitat de caiguda natural d’allaus de neu recent de grans dimensions a qualsevol orientació. És per això que cal evitar activitats de muntanya en aquesta zona i sobretot l’esquí fora de les pistes senyalitzades.

Serveis destacats

Dels serveis que han fet Bombers al llarg d’aquest matí a causa, sobretot de l’acumulació de neu, cal destacar que la majoria estan relacionats en emergències derivades d’arbres o branques que o bé han caigut a la via pública o bé perillen de caure. D’altra banda, Bombers també han atès diversos vehicles que han quedat aturats a la calçada a causa del gel o de la neu. En aquest sentit cal destacar un servei de les 07’42 hores d’aquest matí. Un autocar de l’empresa Hispano Igualadina ha quedat creuat a la carretera a causa de la neu i el gel a l’encreuament de la carretera C-1412a i la BV-1001. Un camió de Bombers ha ajudat a redreçar l’autocar i una patrulla de Mossos d’Esquadra l’ha escortat fins a Igualada.

Estat xarxa viària

El Servei Català de Trànsit informa que ja està totalment restablert el trànsit a l’autovia A-2, al seu pas per La Panadella. Cal destacar que en aquests moments hi ha un total de 79 carreteres afectades, 11 de les quals estan tallades, a 47 és obligatori circular amb cadenes i a 21 és possible trobar plaques de gel a la calçada. És per això que es demana la màxima precaució a l’hora de circular per aquestes carreteres.

D’altra banda, el Departament d’Educació informa que, a causa del temporal, hi ha uns 5.300 alumnes de tot Catalunya afectats ja que ha estat suspès el transport escolar.

Per a qualsevol tipus d’emergència recordar el telèfon 112. Per a demanar informació sobre les incidències del trànsit us podes adreçar al telèfon 012 o bé a través de la pàgina web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit.

14’00 hores