La Direcció General d’Emergències informa que a les 10’15 hores ha activat la fase d’alerta del Pla d’Emergències per Nevades a Catalunya, NEUCAT.  Segons la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, és probable (entre el 30% i el 70% de grau de probabilitat) que s’acumulin gruixos de neu de més de 10 cm a cotes superiors a 800 m entre les 13 h del dia 1 i les 13 h del dia 2 de gener a la comarca de la Val d’Aran. A les comarques de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà el grau de probabilitat és de menys del 30%.

Davant d’aquestes prediccions, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil i el Servei Català de Trànsit (SCT) recorden la importància de fer seguiment dels següents consells:

- Eviteu fer ús del vehicle i desplaçaments innecessaris a les zones afectades per la neu o el gel.. No obstant això, si és indispensable l’ús del vehicle, informeu-vos de l’estat de la xarxa viària i de la ruta a seguir a través de:

§ telèfon d’informació del trànsit 012,

§ internet: http://www.gencat.net/transit,

§ telèfon mòbil amb tecnologia wap: http://wap.gencat.net/transit,

§ panells informatius del SCT i de les concessionàries d’autopistes,

§ mitjans de comunicació

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:

§ disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,

§ comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,

§ portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

- En cas d’emergència, recordeu que el telèfon és el 112.

L’Oficina de Premsa de la DGESC us desitja un FELIÇ 2006 !