La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que a les 20’30 hores s’ha desactivat l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT), ja que també a les 20’30, amb simultaneïtat, els efectius dels Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi forestal que ha afectat les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès.

Segons les últimes dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat una superfície de 1.401’07 hectàrees de vegetació: 109’84 ha. a Cardona (Bages), 772’58 ha. a Navàs (Bages), 438’72 ha. a Viver i Serrateix (Berguedà), 69’72 ha Montmajor (Berguedà) i 10,19 ha. a Pinós (Solsonès).

Al llarg de la tarda un centenar de dotacions terrestres i 10 mitjans aeris, han treballat conjuntament sobre els punts calents i focus secundaris, per tal d’evitar una nova  represa de nuclis candents, especialment aquells de límits sinuosos amb  un alt risc d’activació, ja que es tractava de centres envoltats de zona verda. Aquest efectius, dels quals 45 són vehicles lleugers, s’han  ocupat especialment, tant  del perímetre de la part del cap del foc,  com dels punts calents dels antics nuclis secundaris,  existents  en el  flanc dret, al marge del perímetre.

A la zona afectada, que havia estat una àrea ecològicament regenerada al 1994, han cremat: 948’26 ha. d’arbrat , 274’09 ha. de matoll, 2’27 ha. de pastures, 1’38 ha. de terreny improductiu, 161’05 ha. de conreu i 9’49 ha. d’urbanitzable.

Hores d’ara, ja donat per controlat l’incendi, els mitjans aeris ja s’han anat retirant i, durant tota la nit, 24 dotacions terrestres restaran al lloc per tal d’assegurar-se que no hi hagin revifades. De cara a demà al matí, està previst que 5 mitjans aeris (1 helicòpter de comandament i 2 helicòpters bombarders) s’incorporin a les tasques d’extinció.

Cal destacar la col·laboració aportada per part de les ADF’s de la zona, així com també pagesos i voluntaris en les tasques d’extinció i d’intendència. D’igual manera, remarcar també la tasca duta a terme per part d’altres cossos operatius com Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, policies locals i sanitaris els quals també han estat, des d’un primer moment, treballant en aquest incendi.

Cerdanyola del Vallès, 9 de juliol de 2005

20’45 hores