Bombers

Actualització de l'episodi de nevades a Catalunya

query_builder   27 gener 2006 11:00

event_note Nota de premsa

Actualització de l'episodi de nevades a Catalunya

La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que, continua activada la fase d’Emergència -1 del pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat), ja que continuen les precipitacions en forma de neu en molt punts del nord-est del país i de la Catalunya central que poden mantenir-se fins a mitja tarda.

Segons el darrer butlletí del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al llarg d’avui les precipitacions seran d’intensitat feble i localment moderada. La cota de neu al litoral i al prelitoral serà de 200 metres si bé no es descarta que fins a migdia pogués arribar esporàdicament a nivell de mar. Al llarg de la tarda la cota de neu pujarà fins els 400 m. a la meitat nord del litoral i prelitoral. A la resta de Catalunya la neu caurà a totes les cotes.

A les zones baixes de l’interior es podran acumular fins a 5 cm de neu, i a les zones de muntanya mitjana fins a 15 cm.

Pel que fa a demà, les precipitacions seran d’intensitat feble i localment moderada i no es descarta alguna tempesta. La cota de neu al litoral i al prelitoral serà de 400 metres pujant al migdia a 1.000 i al final del dia a 1.200. Al prelitoral sud la cota de neu es mantindrà al voltant dels 500 metres. A la resta de Catalunya la neu caurà a totes les cotes fins a migdia, a partir de llavors la cota de neu pujarà a la Catalunya Central i al final del dia a terç oest de Catalunya fins els 1.000 metres. A les zones baixes de l’interior es podran acumular entre 5 i 10 cm de neu. Puntualment a Ponent es podran superar els 10 cm. A les zones de muntanya mitjana fins a 20 cm i a punts del Pirineu i Prepirineu Oriental més de 50 cm.

D’altra banda durant tot demà, les pluges seran abundants i d’intensitat moderada a les comarques del nord-est, on puntualment es podran superar els 100 l/m2 en 24 hores. A més, no es descarta alguna tempesta local.

Segons el Servei Català del Trànsit, està tallada la carretera local BV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, i hi ha 7 carreteres en les que és obligatori l’ús de cadenes:

C-13 de  Sort a la Guingueta d’Àneu

C-26 d’Avià a l’Espunyola

C-28 al Port de la Bonaigua

L-503 a Torre de Cabdella

L-504 a Llavorsí

L-510 a Tírvia

N-152 a Toses

Hi ha restricció als vehicles de 3a categoria a les vies: C-25 en alguns trams entre Manresa i Santa Coloma de Farners, la carretera C-26 a la Vall de Bianya i la N-152 a Ribes de Freser.

A més, hi ha vàries vies en les que, tot i no ser-hi obligatori l’ús de cadenes, hi ha plaques de gel o neu i cal extremar-hi les precaucions.

D’altra banda, s’ha habilitat el pàrquing de la Jonquera de l’autopista AP-7 per els vehicles pensants que voluntàriament vulguin estacionar-se mentre durin els problemes de circulació a l’altra banda de la frontera.

Segons el departament d’Educació,s’ha suspès el transport escolar a la comarca de la Garrotxa i en algunes zones del Ripollès.

Davant d’aquesta situació, des de la Direcció General d’Emergències i el Servei Català del Trànsit es vol recordar que:

§ cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació, així com dels consells de les autoritats que es puguin derivar d’aquest episodi de fred i de neu.

§ cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de

 - telèfon d’informació ciutadana, 012

 - web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit

 - portal de la mobilitat:  www.mobilitat.net

- el web www.cat365.net, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques.

§ trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència

§ de cara als pròxims dies només es facin desplaçaments en cas que sigui imprescindible

§ en cas de trobar neu i gel a la calçada cal conduir amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, o fins i tot seguir les marques deixades pels altres cotxes, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar i no avançar a la resta de vehicles

§ per tal de fer front a eventuals situacions meteorològiques adverses és convenient:

- Portar cadenes

- Portar una manta

- Revisar els frens, els pneumàtics i els llums del vehicle

- Portar el dipòsit ple i reposar el líquid anticongelant

11’00 hores

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia