La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha activat a les 20’00 hores d’avui la fase d’alerta del Pla d’Emergències per Nevades a Catalunya, Neucat, en 29 comarques del país.

Aquesta activació es fa en aquelles comarques on, segons el darrer butlletí del Servei Meteorològic de Catalunya, és MOLT PROBABLE i PROBABLE que, entre les 01’00 i les 13’00 hores de demà dijous s’acumulin gruixos de neu superiors als 2 centímetres, en cotes superiors als 300 metres.

Segons aquest mateix butlletí, les úniques comarques en què és PROBABLE que s’arribi a aquest llindar de neu, entre les 01’00 i les 07’00 del matí següent, són l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran. En aquesta franja horària, no hi ha cap comarca en el grau de MOLT PROBABLE..

A partir de les 07’00, i fins a les 13’00 hores, les comarques afectades, segons el grau de probabilitat són:

MOLT PROBABLE: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Ebre, Cerdanya, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Priorat, Ribera d’Ebre, Segrià, Terra Alta i Val d’Aran.

PROBABLE: Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Segarra, Solsonès, Tarragonès, Urgell i Vallès Occidental.

En totes elles s’activa des d’ara l’alerta del Neucat.

Donat que es tracta de prediccions, els Bombers de la Generalitat no han hagut d’atendre cap emergència relacionada amb aquesta situació prevista.

Davant d’aquesta predicció, el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana recorda que cal tenir sempre presents les següents recomanacions:

1.- cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació, així com dels consells de les autoritats que es puguin derivar d’aquest episodi de fred i de neu,

2.- cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe i circular per les comarques afectades per aquesta activació. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:

 - telèfon d’informació ciutadana, 012

 - web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit

 - portal de la mobilitat:  www.mobilitat.net

- el web www.cat365.net, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques,

3.- trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència,

4.- en cas de trobar neu i gel a la calçada cal conduir amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, o fins i tot seguir les marques deixades pels altres cotxes, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar, i no avançar a la resta de vehicles.

Cerdanyola del Vallès, 24 de gener de 2007

20.01 hores