El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha aprovat la creació d’uns ajuts destinats a les universitats catalanes per col·laborar en el finançament de recursos materials, ajuts tècnics i personals per tal de garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants que pateixen algun tipus de discapacitat. Aquests ajuts, que s’adrecen tant a les universitats públiques com a les privades, volen ajudar a proscriure qualsevol forma de discriminació, directa o indirecta, que encara pugui patir l’estudiandat amb discapacitat, garantint-ne la seva participació plena i efectiva en l’entorn universitari.

Els tres tipus de recursos per als quals les universitats podran demanar els ajuts tenen a veure amb:

-         L’accessibilitat: aquest concepte inclou aspectes com ara la il·luminació d’espais, la instal·lació de baranes, l’ adaptació de mobiliari, l’eliminació de barreres d’accés a la comunicació oral i escrita –especialment la derivada de la consulta d’informació en entorns electrònics- , la instal·lació de senyals acústiques, etc.

-         Ajuts tècnics especials: destinats a ordinadors i programari  adequat  a les necessitats dels estudiants, teclats adaptats per un accés alternatiu a l’ordinador, materials adients per escriure, gravar o escoltar a l’aula, etc.

-         Suport o assistència personal: inclou traductors de llengua de signes i acompanyants de suport, entre altres.

L’import global dels ajuts, que gestionarà l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), és de 100.000 euros i el termini de presentació de les sol·licituds per part de les universitats és de 30 dies naturals a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC.

Gratuïtat de matrícula

En el marc del conjunt de mesures que s’estan duent a terme des del Departament per garantir els drets dels estudiants que pateixen algun tipus de discapacitat, el curs 2004-05 es van aplicar per primera vegada a Catalunya, a les universitats públiques i la UOC, exempcions de preu per a estudiants amb un grau mínim de minusvalidesa del 33%.

Així, el curs 2004-05, 300 estudiants amb algun tipus de discapacitat (161 homes i 139 dones) es van poder acollir a les exempcions previstes, que tenen dues modalitats: exempció total del preu de matrícula per als que no tinguin cap títol universitari, o bé exempció del recàrrec del 40% per a aquelles persones que ja comptin amb un títol universitari. El curs 2005-06, els estudiants que van acollir-se a aquestes exempcions van ser 363 (196 homes i 167 dones).

Guia d’atenció dels estudiants amb discapacitat  

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha publicat una guia on es recullen algunes mesures per afavorir la plena integració des estudiants amb discapacitat en la vida universitària.

La “Guia d’atenció del estudiants amb discapacitat a la universitat” pretén ser un manual d’acollida que inclou tot un seguit d’adaptacions específiques aplicades a diferents discapacitats amb la intenció de millorar la qualitat educativa i de serveis a la universitat.

La guia es divideix en tres parts que tracten la discapacitat auditiva, la motriu, i la visual. En cadascun d’aquests apartats s’analitzen les capacitats i necessitats, la intervenció educativa i l’avaluació de l’estudiant, i es donen orientacions de com relacionar-se i facilitar l’aprenentatge de l’estudiantat amb discapacitat.

La Guia, que es pot consultar a la web del Consell Interuniversitari de Catalunya (http://www10.gencat.net/dursi/ca/de/cic.htm), s’ha distribuït a totes les universitats de Catalunya i també se’n farà difusió entre entitats de l’àmbit de la discapacitat física i sensorial.