L'objectiu d'aquest programa, impulsat pel CIDEM des de l'any 2003, és crear un mercat d'oferta de finançament de qualitat dirigit a empreses innovadores en fases inicials i basat en la figura i les característiques dels business angels.

Les xarxes d’inversors privats impulsades pel Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), centre adscrit al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, han tancat 12 operacions durant l’any 2006, per un valor superior als 2,2 milions d’euros.

Les xarxes d’inversors privats tenen l’objectiu de captar i mobilitzar recursos privats i transferir-los a empreses innovadores de nova creació, per garantir el seu creixement i competitivitat. Aquest programa, impulsat pel CIDEM des de l’any 2003, té l’objectiu de crear un mercat d’oferta de finançament de qualitat dirigit a empreses innovadores en fases inicials i basat en la figura i les característiques dels business angels.

Les xarxes disposen actualment de 427 inversors adscrits, 334 dels quals són específicament business angels, i han apostat de manera gairebé unànime per un model de funcionament basat en la celebració de fòrums d’inversió, on es presenten els projectes prèviament filtrats pels gestors de les xarxes.

Durat l’any passat, es van celebrar 23 fòrums d’inversió a Catalunya amb un total de 95 projectes presentats, tot i que les xarxes van assessorar més de 250 empreses. Addicionalment es va celebrar el XIIè Fòrum d’Inversió CIDEM, amb la participació de totes les xarxes i fons de capital risc catalans, on es van presentar 130 empreses davant 600 assistents. Fruit d’aquestes accions actualment hi ha més de 30 processos de negociació iniciats.

El Programa de Xarxes d’Inversors privats del CIDEM té una presència destacada a l’European Business Angel Network (EBAN), l’associació europea de xarxes d’inversors privats, mitjançant l’estatus de Federació Nacional de Xarxes, amb el mateix nivell que federacions com l’anglesa o l’alemanya, i presència al seu consell d’administració. A Europa hi ha 231 xarxes d’inversors privats detectades per l’EBAN, mentre que als Estats Units i al Canadà n’hi ha 144 associades a l’Angel Capital Association.

Els business angels (BA) o inversors privats, que pertanyen a aquestes xarxes, són individus que inverteixen en una o més empreses en fase inicial amb alt potencial de creixement (convertint-se, normalment, en accionistes d’aquesta). Addicionalment, també contribueixen amb la seva experiència en la gestió de les companyies i aporten valor, a través de la seva xarxa personal de contactes. Amb l’objectiu de captar nous angels el CIDEM ha organitzat en el que va d’any 4 escoles d’inversors, en col·laboració amb BANC, La Salle, ESADE i IMPEM respectivament, amb un total de 141 participants. 

Les xarxes d’inversors són l’estructura més important del programa del CIDEM de suport a la inversió privada. Els seus serveis i activitats permeten, per una banda assessorar els nous projectes en processos d’”investment readiness” per tal d’augmentar les possibilitats d’èxit a l’hora d’aixecar fons, i per l’altra, permetent als inversors adscrits comptar amb un volum de projectes de qualitat on invertir.

Creació de la Xarxa UNIBA

El setembre de 2006 les xarxes d’inversors de les universitats UPC, UdG, UAB i La Salle es van fusionar per crear la xarxa UNIBA, una plataforma que permet apropar la inversió privada als emprenedors universitaris. La creació d’UNIBA respon als objectius del CIDEM de potenciar la figura de les xarxes d’inversors i es converteix en una experiència única a Europa de col·laboració interuniversitària.