Blanca Palmada també ha inaugurat les noves instal·lacions de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics (UEA), situades a Sant Carles de la Ràpita.

La Comissionada d’Universitats i Recerca, Blanca Palmada, ha anunciat aquest migdia que la Universitat Rovira i Virgili ampliarà la seva oferta d’estudis de Magisteri amb 40 noves places de mestres d’Educació Infantil que rebran la seva formació al campus universitari de les Terres de l’Ebre. Aquesta ampliació dels estudis ja ofertats actualment per la URV suposarà que els estudis de Magisteri també s’impartiran a les Terres de l’Ebre, amb la qual cosa es podrà donar sortida a l’àmplia demanda vigent a la zona i a la necessitat general a tot el país d’ampliar els mecanismes de formació de mestres. Aquesta nova programació de 40 places es proposarà demà per a la seva aprovació a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya que se celebrarà a Lleida.

La Comissionada d’Universitats ha fet aquest anunci durant la seva visita a Sant Carles de la Ràpita, on ha inaugurat les noves instal·lacions de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics (UEA). Aquest centre de recerca, adscrit a l’Institut de Recerca en Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), està  integrat físicament al Centre d’Aqüicultura (CA) de Sant Carles de la Ràpita, i és finançat per diversos departaments de la Generalitat (el d’Innovació, Universitats i Empresa, el de Medi Ambient i Habitatge i el d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació). La integració de la UEA dins del Centre d’Aqüicultura és un valor afegit ja que possibilita l’existència d’una massa crítica d’investigadors i equipaments que potenciarà la recerca a les Terres de l’Ebre.

L’objectiu fonamental de la nova unitat és la recerca dels ecosistemes aquàtics, amb una visió integrada dels sistemes litorals i de les conques hidrogràfiques, així com l’aplicació del coneixement (generat des de la investigació) cap a la gestió sostenible dels recursos. En aquest sentit, la UEA es centra en l’estudi dels processos fluvials, deltaics i marins, desenvolupant la seva activitat al riu i delta de l’Ebre, en un context internacional de col·laboració amb altres Centres i Universitats. L’objectiu final és convertir la UEA en un centre de referència dins de l’estat espanyol en recerca sobre zones humides i ecosistemes aquàtics, amb la voluntat d’ampliar la temàtica a altres camps de l’ecologia i la sostenibilitat. Actualment, la UEA ja compta un complet equip humà, entre investigadors, becaris i personal de suport i, d’un Consell Científic, format per 9 investigadors de gran prestigi.