·        El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assenyalat que les xifres “són optimistes” i “manifesten la aposta per la diversificació, la desestacionalització i l’aposta pels nous mercats.”

·        Segons l’informe elaborat per l’Observatori de Turisme de Catalunya, a partir de l’operació Frontur (IET), Catalunya es consolida com a destinació de turisme de negocis: 1 de cada 3 turistes (30,8%) que entren a l’Estat espanyol per raons professionals té com a destinació Catalunya.

·        Catalunya participa un any més a la fira de turisme Fitur, amb importants novetats pel que fa a la presentació de l’oferta de les marques i productes turístics catalans, i prop d’un centenar d’empreses i entitats del sector.

Dimecres, 24 de gener de 2007.– Catalunya es manté un any més com la primera destinació de turisme estranger amb 15 milions de turistes (+6,9%) i 118,12 milions de pernoctacions (+2,9%). El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, juntament amb el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, i la coordinadora de l’Observatori de Turisme de Catalunya, Marién André, ha avançat avui els principals resultats de l’activitat turística a Catalunya elaborades per l’Observatori de Turisme de Catalunya a partir de l’enquesta Frontur de l’Instituto de Estudios Turísticos.

Segons el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, “les xifres són optimistes, i manifesten l’aposta per la diversificació i la destestacionalització i l’aposta per nous mercats”. El titular de Turisme ha reconegut que “queda molta feina per fer, perquè som molt autoexigents” però ha afegit que “anem en la bona direcció per posar-nos al nivell de les destinacions madures d’Europa”. “Com estem en la bona direcció, segur que arribarem” ha apuntat el conseller.

L’evolució dels darrers anys, per mesos, constata una important desestacionalització en l’activitat; mentre que l’any 2002 els mesos de juny-agost concentraven un 43,9% de l’activitat, l’any 2006 el mateix període ha suposat el 37,5%.

Per mercats, els països europeus es consoliden com a principals mercats emissors amb França (32,6%), Regne Unit (14,2%), Itàlia (9,5%) i Alemanya (9%) al capdavant, amb creixements destacables en el cas d’Itàlia (+21,8%).

Per motivacions del viatge, Catalunya mostra una major diversificació respecte el conjunt de l’Estat. Un 75,9% dels turistes visiten Catalunya per motius lúdics i vacacionals. A l’Estat espanyol, els motius vacacionals suposen el 80%. el  Pel que fa al turisme de negocis, un 13% dels turistes viatja a Catalunya per raons professionals. Aquest percentatge representa un 31% respecte en conjunt de l’Estat. La visita a familiars i amics, les compres i el turisme de salut i wellness representa un 7,7% del total de turistes estrangers. Altres motius (estudis, religiosos, etc) suposa el 3,3%.

La via d’accés principal són principalment aeroports (49,2) i carreteres (47,9%). El ferrocarril suposa l’1,4% i l’accés per port l’1,5%.

Pel que fa al tipus d’allotjament, l’hotel és l’opció del 62% dels turistes, amb un creixement de l’11,5%, el més elevat del conjunt d’establiments. Dins l’allotjament no hoteler, l’habitatge gratuït (família, amics, propietat o temps compartit) aglutina el 22%, mentre que l’habitatge de lloguer suposa el 7,5% del total.

Per altra banda, les xifres de l’any 2006 constaten la tendència de viatjar sense contractar paquet turístic: 8 de cada 10 turistes (81,4%), i un increment del +9,5%. Aquest percentatge és inferior a l’Estat espanyol on nomé suposa el 66%.

Catalunya rep 10,3 milions de passatgers per via aèria

L’any 2006, Catalunya ha rebut 10,3 milions de passatgers per via aèria.  El 59% dels desplaçaments s’han registrat mitjançant companyies aèries tradicionals. De tota manera, Catalunya se situa com a primera destinació receptora de passatgers en línies de baix cost. L’aeroport de Barcelona-el Prat mostra el creixement més dinàmic (14,1%), el doble del conjunt de l’Estat espanyol (7%). Per tipus de companyia, un 71% dels passatgers de l’aeroport accedeix mitjançant companyies tradicionals.

Veure els pdfs amb el text de la nota i els gràfics corresponents i de la presentació de les dades