La firma de l’acord va tenir lloc ahir en el marc de la VI Reunió Anual de les Xarxes de Transferència de Coneixement i Tecnologia

El conseller del Departament de Treball i Indústria i president del CIDEM, Josep Maria Rañé, van firmar ahir un conveni marc de col•laboració amb el conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, i els rectors de cada una de les universitats integrades a la Xarxa IT per a la consolidació a Catalunya d’una Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica.

La signatura del conveni ha tingut lloc en el marc de la VI Reunió Anual de Xarxes de Transferència delConeixement i Tecnologia, en la qual representants de la Xarxa IT, Xarxa TT, Xarxa AT, Xarxa CT i Xarxa CDT han fet balanç dels resultats aconseguits i han definit projectes de futur comuns.

Xarxa IT

Pionera a l’Estat espanyol, la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (Xarxa IT) va posar-se en marxa ara fa sis anys amb l’objectiu de potenciar el mercat de la subcontractació d’R+D a Catalunya per incrementar la capacitat d’innovació de les empreses. En l’actualitat, la Xarxa IT està formada per 73 centres de tots els sectors tecnològics que donen feina a un total de 1.687 persones.

Xarxa TT

Creada el 2001, la Xarxa de Trampolins Tecnològics (Xarxa TT) va néixer el 2001 arran de la signatura de convenis entre el CIDEM i sis universitats catalanes –UPC, UAB, UB, URL (Esade i La Salle), UdG i IESE–, amb l’objectiu de facilitar la creació d’empreses des de l’entorn universitari per fomentar el dinamisme empresarial.

Xarxa AT

L’any 2002 el CIDEM va crear, amb la col•laboració d’associacions empresarials, la Xarxa d’Assessors Tecnològics. Actualment hi ha onze assessors distribuïts segons tecnologies i/o sectors que tenen com a objectiu principal ajudar l’empresa a innovar per guanyar competitivitat mitjançant el desenvolupament de projectes de R+D+I.

Xarxa CDT

Creada el 2004, la Xarxa de Centres de Difusió Tecnològica (XCDT) té com a principal objectiu impulsar, promoure i donar suport a la innovació del teixit industrial català a través de la creació de noves infraestructures de suport que facilitin la transferència tecnològica de les universitats i centres tecnològics cap a l’empresa i que a la vegada permetin canalitzar les necessitats tecnològiques de les empreses al món de la ciència.

En l’actualitat, la XCDT esta formada per quatre centres: la Fundació Eduard Soler, situada a Ripoll (Ripollès), que presta serveis a empreses del sector metal•lúrgic; l’Institut Català de la Vinya i del VI (INCAVI), ubicat a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), i que presta serveis a empreses del sector vitivinícola; la Fundació CECOT Innovació, a Terrassa i dedicada al sector TIC, i FITEX a Igualada, que dóna cobertura al sector del Gènere de Punt.

Xarxa CT

La Xarxa de Centres Tecnològics (XCT) és l’eix central d’actuació del Departament de Transferència Tecnològica. Creada el 2004, la XCT està integrada per centres de nova creació i centres existents de tipus públics i privats, especialitzats en tecnologies per a sectors altament productius i competitius.

En l’actualitat, la Xarxa de Centres Tecnològics està formada per set centres: la Fundació ASCAMM al Parc Tecnològic del Vallès (Cerdanyola), el Centre Tecnològic de Materials - CTM (Manresa), l’Associació d’Investigació de les Indústries del Curtit i Annexes - AIICA (Igualada), el Laboratori d’Assaigs i Investigacions Tèxtils del Condicionament Terrassenc - LEITAT (Terrassa), la Fundació Privada CETEMMSA (Mataró) i el Centre d’Innovació Barcelona Media - CIBM (Barcelona).

Durant el 2005 s’ha constituït la fundació Centre Tecnològic de l’Aeronàutica i de l’Espai - CTAE (Castelldefels), i està en procés de constitució la Fundació del Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i del Moble de Catalunya a La Sénia.

La posada en marxa d’aquestes estructures de xarxes va fer necessària el 2004 la creació del Registre de Centres Tecnològics de Catalunya (RECETEC), impulsat pel CIDEM, que recull informació útil relativa a la infraestructura de recursos tecnològics així com informació que permet augmentar l’eficàcia de les seves actuacions públiques en matèria de tecnologia i innovació.