L’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha incorporat el document número 1.000 a RECERCAT, un dipòsit institucional cooperatiu de documents digitals en matèria de recerca. El servidor, coordinat pel Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), està patrocinat pel Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI). 

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació i president de la Comissió Permanent del CESCA, Oriol Ferran, considera “que el projecte RECERCAT és un dels exemples que ens permet preservar i difondre el coneixement com a paradigma de la Societat del Coneixement”. Ferran destaca que “RECERCAT demostra la voluntat que tots aquells continguts que s’han generat mitjançant els recursos públics siguin consultats lliurement”.

El working paper de Jordi Argelaguet i Argemí, amb que es va aconseguir la fita del document

1.000 el divendres 9 de desembre, porta per títol Dos casos de democracia consociativa: Irlanda del Nord i el Tirol del Sud comparats. Al treball, l’autor posa els exemples europeus d’Irlanda del Nord i el Tirol del Sud com a models de democràcia de consens, que parteix del principi segons el qual tots els afectats per una decisió política haurien de tenir l’oportunitat de participar en la presa d’aquesta decisió, directament o a través dels seus representants.

Actualment, RECERCAT compta amb la incorporació de cinc universitats catalanes, tot i que properament està previst que s’hi afegeixin altres universitats i centres d’investigació. A més de la UAB, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Vic (UVic), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB) ja han començat a introduir documents. Les tres primeres es van incorporar en fase de proves entre els mesos d’abril i juny. La UPC va afegir al setembre els documents de l’Institut d’Organització i Control de Sistemes Industrials, mentre que la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UB es va incorporar a l’octubre. Cal destacar el gran volum de documents que va afegir el Departament d’Economia i Empresa de la UPF el mes de setembre, quan va carregar 719 documents al servidor.

La visibilitat de la recerca a Catalunya

RECERCAT és un dipòsit cooperatiu de documents digitals que inclou la literatura de recerca de les universitats i dels centres d’investigació de Catalunya, així com ara articles encara no publicats (preprints), comunicacions a congressos, informes de recerca, working papers, projectes de final de carrera, memòries tècniques, etc.

L’objectiu de RECERCAT és donar més visibilitat als documents indexats, als autors i a les universitats i centres de recerca, alhora que dóna major difusió a l’activitat de recerca produïda a Catalunya. També aporta beneficis importants de cara a la conservació i transmissió de les informacions dipositades, ja que es poden conservar durant més temps i amb millors condicions, amb una major protecció i incrementant l’eficàcia en la distribució, la difusió i la preservació del document. La principal finalitat de RECERCAT és fer més visible la recerca que es duu a terme a Catalunya i alhora contribuir al moviment mundial de dipositar la producció acadèmica i de recerca a la xarxa de forma gratuïta, endegat per les institucions que financen la recerca, per tal de crear alternatives al paradigma de pagar per tenir accés a la informació que s’ha elaborat a la pròpia institució.

RECERCAT s’engloba en el programa Universitat Digital, una iniciativa impulsada des del DURSI amb l’objectiu fonamental de facilitar la cooperació, comunicació i col·laboració entre universitats mitjançant la implantació i el desenvolupament de les TIC.

Sobre el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA)

L’objectiu fonamental del CESCA és gestionar un gran complex de sistemes de càlcul i de comunicacions per donar servei a la universitat i a la recerca, basat en tres àrees d’activitat: els sistemes per a càlcul científic i per a informació universitària; les comunicacions, centrades en la gestió de l’Anella Científica i del CATNIX, i la promoció de l’ús i els beneficis d’aquestes tecnologies. El CESCA és un consorci públic creat l’any 1991 que està integrat per la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i nou universitats catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, URV, UdL, UOC i URL), on també hi col·labora el CSIC. www.cesca.es, www.catnix.net, www.tesisenxarxa.net, www.recercat.net

Sobre el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC)

El CBUC, constituït a finals de 1996, té per missió millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació. Els seus membres són les universitats públiques de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. El CBUC incorpora a més, membres associats (la Universitat de Vic, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d’Andorra) i d’altres biblioteques que participen en algun dels seus programes. La seva primera activitat va ser fer el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). A mitjans del 1997, va organitzar un programa de préstec interbibliotecari, que permet a tots els usuaris de les biblioteques del CCUC obtenir documents en diversos suports que no es troben en els fons de les seves biblioteques. Més endavant es van iniciar nous programes (compres conjuntes d’equipament, formació...) i es va elaborar el projecte de la Biblioteca Digital de Catalunya, un conjunt d’informació electrònica (contractada o elaborada dins de les universitats) consultable des de qualsevol punt de la xarxa universitària.

Per a més informació

Elísabeth Martí, Sílvia Salgado Dept. de Secretaria i Promoció Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) Tel. 93 205 6464

promocio@cesca.es