Catalunya impulsa la presència a Finlàndia d’un ‘cònsol tecnològic’ per potenciar les relacions entre empreses tecnològiques fineses i catalanes. El projecte s’ha donat avui a conèixer en el marc del viatge que el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, fa a Finlàndia acompanyant al vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, i amb el conseller d’Educació, Ernest Maragall. Una trentena d’empreses catalanes dels sector de les BIO, TIC i vins i caves acompanyen la comitiva per intercanviar informació i experiències dels models d’innovació tecnològica d’ambdós països.
Segons ha explicat el titular d’Innovació, Josep Huguet, la figura del ‘cònsol tecnològic impulsada pel Govern té per objectiu “la captació d’innovació tecnològica i fer de pont entre empreses catalanes i fineses”. Segons ha explicat el conseller, ocuparà aquest càrrec un professional en els àmbits de la tecnologia i innovació,“arrelat a Finlàndia coneixedor de la realitat de Catalunya, que actuarà com a captador de tecnologia i establirà col·laboracions”. Aquest enllaç ens permetrà “reforçar i dona suport a les actuacions de captació tecnològica que es duen a terme des del Cidem”.
Una cinquantena d’empreses catalanes i fineses han iniciat en les últimes hores múltiples contactes a la ciutat finlandesa d’Espoo. Les empreses que hi participen valoren com a profitoses les reunions de treball mantingudes al parc científic d’Otaniemi. En aquest sentit, el conseller Josep Huguet ha assegurat que “d’aquests primers contactes empresarials en sortiran fruits i donaran pas a futurs projectes comuns”.
L`èxit de la trobada ha quedat palès amb l’interès mutu d’organitzar una missió d’empresaris finlandesos a Catalunya al gener per conèixer d’aprop el model català en innovació, recerca i transferència del coneixement, a més d’aprofundir en nous contactes amb empreses per tancar acords concrets de col·laboració.
Algunes empreses de continguts audiovisuals i del sector de la salut han acordat futures reunions, algunes durant la mateixa missió i d’altres més endavant, per aprofundir en les propostes plantejades durant la trobada d’avui que podrien culminar a mig termini en accions conjuntes. Prova de la vitalitat de les relacions empresarials entre Catalunya i Finlàndia és l’absència d’última hora en aquesta missió d’una firma barcelonina especialitzada en l’entreteniment digital que està a punt de tancar un acord amb una multinacional finlandesa.
El conseller Huguet s’ha reunit al parc científic d’Otaniemi amb diferents representants de Technopolis, des del seu director, Keith Silverang, fins al màxim responsable de programes, Pertti Vuorela, a qui els ha explicat les polítiques d’innovació de Catalunya, en concret del sector TIC i biotecnològic, les que acompanyen el conseller en aquest viatge
El parc científic d’Otaniemi de la ciutat d’Espoo, dedicat a la recerca d’alta tecnologia i a l’educació de negoci, està situat molt a prop de la Universitat de Helsiniki i és un dels més rellevants de la xarxa de 26 que té el país. Aplega uns 14.000 estudiants i uns 8.000 professors. Es tracte d’una important xarxa de centres tecnològics anomenada Technopolis on s’inclou una potent incubadora d’empreses. Technopolis està especialitzada en proveir d’entorns operatius a companyies d’alt valor tecnològic. Ofereix espai, formació i assessorament per al desenvolupament i l’expansió empresarial. En definitiva, ajuda a les empreses a millorar la seva rendibilitat i augmentar la flexibilitat de les seves operacions
La delegació empresarial d’aquesta missió està formada per més de 30 empresaris (empreses TIC, BIO i empreses de vins i caves) a més del president de la Comissió d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canals, el president Catalunya Central de PIMEC, Vicenç Mauri, i el president de Femcat, Joaquim Buixareu.
La delegació compta amb la participació d’empreses amb una llarga experiència a Finlàndia com GENAKER (ofereix solucions per a telefonia mòbil) i amb d’altres interessades a obrir possibilitats de negoci en aquest mercat com ara DAM INTERACTIV (dedicada al reconeixement d’imatge per a telèfons mòbils).