El programa Universitat Digital, que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) amb la col•laboració del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha permès ampliar durant l’any 2005 la presència de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre la comunitat universitària. Concretament amb el nom de PortàTIC, una campanya d’adquisició d’ordinadors portàtils realitzada conjuntament amb el portal Universia, s’han venut 1.672 ordinadors entre les dotze universitats de Catalunya contra els 229 de l’any anterior, set vegades més en relació a l’edició anterior quan la Generalitat no hi estava implicada.

Els universitaris han pogut escollir entre dos ordinadors i beneficiar-se d’un ajut de 90 euros a càrrec del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, mentre que gairebé totes les universitats han fet una segona aportació d’entre 50 euros i 150 euros. Tot i que la iniciativa anava dirigida principalment a alumnes, la majoria d’universitats han estès els ajuts personal docent i investigador i personal d’administració i serveis.

Des de la STSI s’ha garantit que aquests portàtils tinguessin accés a xarxes sense fils (wi-fi) i fossin plenament compatibles amb sistemes lliures GNU/Linux. Per incentivar l’ús del programari lliure s’ha lliurat amb tots els nous ordinadors una distribució GNU/Linux (CATix), juntament amb programari en català de lliure distribució.

Així mateix, en el marc de l’Eduroam, s’ha iniciat el desplegament d’un servei coordinat pel Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), que facilita la mobilitat dels investigadors i estudiants europeus garantint la connectivitat a Internet i a les intranets de les respectives institucions universitàries d’origen, sobretot a través de les tecnologies sense fils. En aquest cas són la Universitat de Lleida, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona i la Universitat Rovira i Virgili les que hi participen conjuntament.

Segons el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, "aquestes iniciatives beneficien la comunitat universitària amb l’objectiu que persegueix el programa Universitat Digital de facilitar la transmissió del coneixement mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)".