El Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) i les universitats catalanes han acordat impulsar el projecte CAMPUS (http://www.lafarga.org/campus/) que permetrà la creació d’un campus virtual basat en programari lliure i sota llicència lliure GPL (General Públic License) tant per impartir ensenyament superior exclusivament en línia com també semipresencial.
El projecte CAMPUS ha nascut en el sistema universitari català i estarà obert al món. La Universitat Oberta de Catalunya es responsabilitza de la coordinació i lideratge tecnològic del projecte, mentre que les altres universitats catalanes es fan càrrec d’altres parts del desenvolupament tot aportant-hi els seus coneixements i experiència.
En el termini de 18 mesos les universitats desenvoluparan aquesta iniciativa que servirà de referència internacional en l’àmbit de l’e-learning podent suportar fins a 10.000 usuaris connectats simultàniament. La plataforma CAMPUS permetrà un alt grau de personalització en idiomes, logotips, colors, activació de funcionalitats i comptarà amb aplicacions accessibles via PDA i telefonia mòbil.
L’aula del CAMPUS es dividirà en quatre grups de serveis: planificació de l’aprenentatge, comunicació - a través de directoris de persones, taulell d’anuncis, correu electrònic, fòrums, xat i blocs, entre d’altres - eines per a la transmissió del coneixement adquirit i el treball en grup, així com totes les aplicacions necessàries per a l’avaluació i la gestió acadèmica.
El projecte CAMPUS s’engloba en el programa Universitat Digital que impulsa la STSI i que té per objectiu facilitar la transmissió i compartició de coneixement a través de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
La STSI té alhora l’objectiu estratègic d’impulsar i promoure el programari lliure a tots els sectors de la societat, així com l’ús dels estàndards oberts i la interoperabilitat. Aquestes accions s’emmarquen, com eixos transversals, dins el nou Pla de Serveis Continguts amb el qual la STSI vol portar els beneficis de les TIC a ciutadans i empreses per tal de millorar la seva qualitat de vida i enfortir l’economia catalana.
Segons el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, “aquest projecte és especialment important per la col·laboració entre universitats que, gràcies al desenvolupament del programari lliure, poden posar en comú el seu coneixement en benefici del país. Hem de celebrar aquest esforç que vol ser la primera d’una de les moltes experiències conjuntes entre les universitats catalanes”.